Uzsorásokat kaptak el Ózdon

Az Ózdi Rendőrkapitányság pár hónap alatt hét akció során már 25 olyan személyt leplezett le és fogott el, akik rendszeres haszonszerzés céljából többek rászorult helyzetét kihasználva, a sértetteket és azok családját súlyos nélkülözésnek tették ki.

MNO
2011. 06. 09. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ózdi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának koordinálásával rövid idő alatt június 7-én már a hetedik (előzők: 2010. november 16., 2011. február 8. és 16., március 7., április 19., május 2.) úgynevezett uzsorásakciót hajtotta végre a rendőrség.

Az újabb rajtaütés eredményeként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bevetési szolgálatának hathatós segítségével ezúttal négy putnoki uzsorás (két nő és két férfi) kezén csattant a bilincs. Az Ózdi Rendőrkapitányság velük szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység, uzsora-bűncselekmény és zsarolás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. A hatóság a bűnügyi őrizetbe vett tettesekkel szemben előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk bírósági elrendelésére. A gyanúsítottak egyik férfi tagja eddig tíz, míg társa két alkalommal volt büntetve, a két nő büntetlen előéletű.

Az eljárás eddigi adatai szerint a putnoki uzsorások 2009-től több sértettel is aránytalan mértékű szóbeli szerződést kötöttek, amelyek során a kölcsönadott pénz többszörösét kellett az adósoknak visszafizetniük. Azokat a sértetteket, akik nem tudtak törleszteni, megfenyegették, illetve családtagjaik megölését helyezték kilátásba. Előfordult, hogy az egyik gyanúsított légfegyverrel lábon lőtte egyik adósát. Más esetben pedig a családi pótlék teljes összegét vették el áldozatuktól. Másoknak például kávét, dohányt adtak kölcsön, az érintetteknek pedig a bolti ár dupláját kellett visszaadniuk. Az esetekre egyébként jellemző, hogy egy 10 ezer forintos kölcsön pár hónap alatt egymillió forintos követeléssé duzzadt.

A gyanúsítottaknál tartott házkutatások során többek között olyan füzeteket, illetve feljegyzéseket foglaltak le, amelyekben a „kamatospénzekhez” tartozó nevek szerepeltek, illetve a hozzájuk rendelt összegek – tájékoztatta a megyei portált Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Iroda munkatársa.

(boon.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.