Vácott tartják a gregorián fesztivált

Ötödször rendezi meg négynapos nemzetközi fesztiválját a magyar Gregorián Társaság Vácott, ahová júius 7. és 10. között a két vendéglátó együttes mellett hét országból érkeznek együttesek.

MNO
2011. 06. 25. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivál páratlan és nagy hiánypótló alkalom Közép-Európa zenei életében, minthogy egyaránt szól az érdeklődőknek és vállal szakmai jellegű feladatokat is – mondta az MTI-nek Ruthner Judit, a Gregorián Társaság titkára. A társaság munkája a Béres György elnök vezette Schola Gregoriana Budapestinensis és az ifjú Sapszon Ferenc irányításával működő Cantate et Jubilate Schola tevékenységén alapul. A Cantate Schola nyitja meg a fesztivált július 7-én délután, este hétkor a váci székesegyházban valamennyi kórus megszólal a közös hangversenyen. A nagyszabású rendezvény gerincét a liturgikus alkalmak adják, a gregorián igazi ereje ebben mutatkozik meg – vélik a szervezők –, de másnap délelőtt két elméleti előadás is várja az érdeklődőket.

A Nyugat-Európában folyó gregorián kutatásokba betekintést kínál a német Stefan Klöckner professzor, aki ismertetést ad az írásban elsőként megjelenő többszólamú darabokról, amelyek a 900-ban kelt Musica et Scholica Euchiriadis kéziratban találhatók. A gregorián dallam restaurálása a Graduale Novumban témát az osztrák Franz Karl Prassl professzor elemzi. A hallgatóság a hangversenyeken megismerkedhet olyan kiváló kórusok gregorián interpretációjával, amelyek liturgikus gyakorlata ebben sokkal nagyobb a hazai kórusoknál, mivel elsősorban ezt tekintik feladatuknak.

A vendéglátók mellett a fesztiválon megszólal a Schola Gregoriana Monostorinensis Jakabffy Tamás vezényletével, a kolozsvári együttest 1998-ban hozták létre a város monostori negyedében. A Grazer Choralschola és a Schola Resupina Ausztriából érkezik, Írországot a Schola Gregoriana Maynooth képviseli Hanna Evans vezetésével. Japánból a Hashimoto Veronika vezette tokiói Capella Gregoriana – Chorus Instituti St. Gregorius lesz a vendégük. Részt vesz a fesztiválom az esseni Vox Werdensis, a norvég Consortium Vocale Oslo, valamint a szlovák Schola Gloria Dei-homo vivens.

A hangversenyeken és előadásokon kívül képzőművészeti kiállítás is nyílik a Credo-házban. A szombati nyílt nap keretében több hazai és határon túli amatőr schola (együttes) mutatkozik be. E napon kódexmásoló és jelvénykészítő műhely is működik majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.