Van rá remény, hogy el tudják temetni szeretteiket

Először jutottak le bányamentők abba az új-zélandi tárnába, amelyben tavaly novemberben robbanások történtek és 29 bányász meghalt – közölte kedden az illetékes polgármester.

MNO
2011. 06. 28. 6:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évszázad óta nem volt olyan súlyos bányabaleset Új-Zélandon, mint amilyen a Pike River bányában történt a Déli-szigeten lévő Grey District helységben. Két robbanás is történt, november 19-én, illetve 23-án.

Az áldozatok hozzátartozói hét hónapja vártak arra, hogy a mentők lejussanak, és a 2,5 kilométeres mélységből felszínre tudják hozni a holttesteket – mondta Tony Kokshoorn polgármester az NZPA hírügynökségnek nyilatkozva.

Egy férfi, aki fiát veszítette el a katasztrófában, azt mondta, megértik, hogy sokáig tart a holttestek felhozatala, lehetséges, hogy akár két évig is, hiszen egy új tárnát kell vájni. A szakértők mindeddig úgy ítélték meg, a robbanás sújtotta tárnákban még mindig olyan magas a metánkoncentráció, hogy veszélyes lehatolni.

Bár a mentők még csak kétszáz méterre jutottak előre a vágatban, és csak hozzávetőleges felmérést tudtak végezni, a polgármester szerint máris van remény arra, hogy a családtagok végül el tudják temetni elveszített szeretteiket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.