Vége lehet egyszer? Csökkent az új fertőzések száma + Képek

Némelyest csökkent az új kólibaktériumos fertőzések száma Németországban az egészségügyi miniszter szerint. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/789545" target="_blank"><strong>• Hasmenésjárvány: már a franciáknál is jelentettek megbetegedést</strong></a>

MNO
2011. 06. 08. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Daniel Bahr – aki a közelmúltban vette át a tárca irányítását – szerdán délután tartott rendkívüli sajtóértekezletén úgy vélekedett: mindez csekély reményt jelent arra, hogy a több hete tartó hasmenésjárvány elérte tetőpontját. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek: már korábban is előfordult, hogy rövid ideig kevesebb megbetegedés történt, azután pedig hirtelen újból megnőtt a fertőzések száma. A legfrissebb adatok szerint a hasmenésjárvány németországi áldozatainak száma 25-re emelkedett.

Mintegy háromezret tesz ki a megbetegedések, valamint a fertőzésgyanús esetek száma. Közülük csaknem hétszázan vannak életveszélyben. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. Ebből kiindulva a miniszter nem zárta ki, hogy a járvány további áldozatokat követel.

A szövetségi kormány, valamint a tartományok illetékes miniszterei szerdán válságtanácskozást tartottak. Azon részt vettek az illetékes intézetek, mindenekelőtt a Robert Koch országos járványügyi intézet vezetői, és jelen volt John Dalli, az Európai Unió egészségügyi biztosa is. A találkozón új intézkedést nem hoztak. A miniszterek inkább csak azt kívánták hangsúlyozni, hogy a járvánnyal kapcsolatos kormányzati magatartást ért heves bírálatok ellenére – saját értékelésük szerint – eddig helyesen cselekedtek. Az ellenzéki pártok, mindenekelőtt a Zöldek és a szociáldemokraták ugyanakkor ismét elmarasztalták a hatóságokat, késlekedéssel, helytelen információs politikával és a hatáskörök tisztázatlanságával vádolva őket. A parlament pénteken a Zöldek kezdeményezésére rendkívüli ülés keretében tűzi napirendre a járvány ügyét.

A válságtanácskozás résztvevői azt azonban elismerték, hogy a fertőzés terjedésével kapcsolatban továbbra sem sikerült semmi konkrétumot kideríteni. A spanyol uborka után a növényi csíráról is csaknem teljes mértékben bebizonyosodott, hogy nem fertőzött EHEC-bélbaktériummal, így nagy valószínűség szerint nem felelős a járvány terjedéséért. Ennek ellenére Ilse Aigner mezőgazdasági miniszter szerdán ismét arra szólította fel a lakosságot, hogy az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta mellett a növényi csírák fogyasztását is mellőzze.

A járvány terjedésével kapcsolatos rejtélyt egyelőre tehát nem sikerült tisztázni. Egyes szakértők szerint a hatóságok eleve rossz nyomon járnak, szerintük a különleges kólibaktériumot nem is zöldségfajták, hanem állati termékek terjesztik. Egyre többen teszik fel a kérdést: mi történik akkor, ha az illetékesek egyáltalán nem bukkannak a járvány terjedéséért „bűnös” termék nyomára. A krónikák szerint a mostanihoz hasonlóan súlyos EHEC-járvány eddig még nem volt sem Németországban, sem Európában.


Daniel Bahr, Németország egészségügyi minisztere


Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.