Véget érhet a járvány? Hétszázan még mindig életveszélyben

A német egészségügyi miniszter bízik abban, hogy a hasmenésjárvány hamarosan véget érhet az országban.

MNO
2011. 06. 10. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ZDF televízióban elhangzott nyilatkozatában Daniel Bahr ennek kapcsán arra utalt, hogy az elmúlt 48 órában a korábbiaknál kevesebb új megbetegedés történt. Szavai szerint mindez óvatos derűlátásra ad okot.

A pillanatnyi helyzetre vonatkozó hivatalos adatok azonban változatlanul aggodalmat keltőek. Péntek reggeli információk szerint a járvány halálos áldozatainak száma 30, és a megbetegedett személyek közül több mint hétszázan vannak életveszélyben. Esetükben fellépett az úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

A hatóságok változatlanul több szálon nyomoznak annak felderítésére, hogy miként terjed a különlegesen veszélyes és agresszív EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés. A gyanú középpontjában – minden konkrét bizonyíték nélkül – továbbra is az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta, valamint egy alsó-szászországi biokertészeti üzemből származó növényi csíra áll. Ebből kiindulva az egészségügyi miniszter nyilatkozatában megismételte, hogy továbbra sem ajánlatos az említett zöldségfélék, valamint a csíra fogyasztása.

Szakértők szerint mindez egyébként különös sokkot jelent az embereknek. Az eddig legbiztonságosabbnak és legegészségesebbnek tartott élelmiszerekről derülhet ki ugyanis, hogy „halálos veszélyt” jelenthetnek. Természetes, hogy a fogyasztók ezt nehezen emésztik meg – vélekedtek a szakértők. A zöldségek fogyasztása egyébként egyes felmérések szerint mintegy 50 százalékkal esett vissza Németországban. Többen a mirelit-, illetve konzervzöldségekre tértek át.

Egy pénteki, hannoveri sajtóértesülés szerint nem kizárt, hogy a fertőzést okozó baktérium emberről emberre is terjedhet. A gyanú szerint egy étkeztetéssel foglalkozó cég már megfertőzött alkalmazottja a kiszállított ételek révén közvetve több személyt fertőzhetett meg. A helyi hatóságok most vizsgálják ennek lehetőségét.

Közben a spanyol uborka megalapozatlan német meggyanúsítása miatti vita jogi útra terelődött. Pénteken ismertté vált, hogy egy érintett andalúziai cég jogi eljárást indított a hamburgi egészségügyi hatóságok ellen. Mintegy két héttel ezelőtt ugyanis egy hamburgi intézet állt elő azzal a gyanúval, hogy a fertőzést a Spanyolországból importált uborka okozhatja. Mindez nem igazolódott be, a spanyol uborka imázsa azonban egy időre nehezen helyrehozható károkat szenvedett. A spanyol gazdák veszteségei pedig a hírek szerint heti 200 millió eurót tesznek ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.