Véget érhet a komolytalan népszavazási akciók kora

A kormány keddi ülésén elfogadta a népszavazásról szóló törvényjavaslatot, amely egységes szerkezetbe rendezi az eddigi szétaprózott jogszabályokban foglaltakat, valamint kiszámíthatóan és egyértelműen szabályozza a népszavazási intézményrendszert – közölte a kormányzati kommunikációs államtitkárság.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/789352" target="_blank">• Nincs több rendbontás: bűncselekmény lehet a sporthuliganizmus</a></strong>

MNO
2011. 06. 07. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos és a helyi kezdeményezések eljárási szabályainak egységesítésével átlátható és egyszerű keretek között gyakorolhatják a választópolgárok alkotmányos jogaikat. Az új szabályokkal a komolytalan népszavazási kezdeményezések kiszűrése és a jogorvoslat erősítése is a cél a jogorvoslati határidők meghosszabbítása révén. Az új jogszabály az új alaptörvénnyel egy időben, azaz 2012. január 1-jén léphet hatályba.

A kormány keddi ülésén ismét napirenden voltak a bajba jutott lakáshitelesek részére kidolgozott ötpontos akcióterv végrehajtásához szükséges intézkedések, különös tekintettel a nemzeti eszközkezelő felállításához szükséges döntések. A közlemény emlékeztet, hogy a kormány elképzelése szerint ez lenne az egyik mód a legkiszolgáltatottabbak megsegítésére. A tervek szerint az eszközkezelő a Magyar Fejlesztési Bank felügyelete alatt állna. Végleges költségvetési támogatásának meghatározásához és jogtechnikai részletek kialakításához a kormány még további tárgyalást tűzött ki. A működés feltételeit július 31-ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell kidolgoznia.

A tájékoztatás szerint a keddi kormányülésen a kabinet támogatta Sebestyén László fideszes képviselőnek a környezetvédelmi termékdíjról szóló javaslatát, amelynek célja új szabályozórendszer kereteinek meghatározása, ezen keresztül az iparág tevékenységének teljes megújítása, a többször felhasználható termékek szélesebb körű elterjedésének előmozdítása (újrahasználat), valamint a hulladékhasznosítás mértékének jelentős megnövelése, összhangban az Európai Unió elvárásaival és a magyar társadalom általános érdekeivel. A közlemény szerint az operaház ügyében nincs újabb kormánydöntés.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.