Véráldozat és pénzfizetés nélkül szabadították ki a magyar fiatalembert + Képriport

Egy Thaiföldön elrabolt magyar fiatalembert szabadított ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Nemzeti Nyomozó Iroda; a részleteket a két szervezet vezetője sajtótájékoztatón ismertette szerdán a Belügyminisztériumban.

MNO
2011. 06. 15. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajdu János, a TEK főigazgatója azt közölte, hogy véráldozat és pénzfizetés nélkül sikerült kiszabadítani a Thaiföldön tanuló magyar fiatalembert, akit a napokban hoznak haza. Mint fogalmazott, „bravúros tárgyalástechnikának” köszönhetően sikerült az akció, amelyben a TEK több specialistája, túsztárgyalója, műveleti irányítója vett részt Thaiföldön.

A dandártábornok a korábbi szudáni akcióhoz hasonlította a mostani műveletet; akkor ugyancsak véráldozat és váltságdíj kifizetése nélkül sikerült az akció. (A tavaly októberben elrabolt Papp István ENSZ-alkalmazottat idén januárban hozták haza.)

Csizner Zoltán ezredes, a NNI igazgatója elmondta, hogy a thaiföldi emberrablás május 31-én történt, s a bűnözők még aznap jelentkeztek a Budapesten tartózkodó szülőknél. Az ismeretlenek százezer euró váltságdíjat követeltek, a családot azzal fenyegették, hogy bántalmazzák, megcsonkítják a fiatalembert, ha rendőrséghez fordulnak vagy nem fizetnek. A szülők – akiknek kiutazásához az emberrablók ragaszkodtak – azonnal a rendőrség segítségét kérték. Az NNI kapcsolatba lépett a thai hatóságokkal, az akciót az FBI bangkoki ügynöke is segítette.

Hajdu János a fiatalember fogva tartásának és kiszabadításának részleteiről nem beszélt, csak annyit árult el, hogy az emberrablók a tárgyalások után végül „otthagyták”, elengedték. Mint fogalmazott, a tárgyalások során olyan nyomás alá helyezték az emberrablókat, hogy nem volt más választásuk, mint elengedni a túszt.

Csizner Zoltán újságírói kérdésekre adott válaszaiból kiderült, hogy a telefonos tárgyalások, a „kommunikáció” túlnyomórészt magyarul zajlott, ezért azt feltételezik, hogy az elkövetőknek van magyar kapcsolata. Utalt arra is, hogy Thaiföld a „sajátos jogi környezet miatt” a magyar bűnelkövetők, különösen a körözés alatt álló bűnözők kedvenc területe. Jelezte továbbá: sikerült felderíteniük azt is, hogy a sértett „életterében, kapcsolati rendszerében” nagyon sok olyan személy van, akit Magyarországon bűncselekmények miatt köröznek.

Ezzel összefüggésben arra a felvetésre, hogy az elrabolt fiatalember volt-e korábban büntetve, Csizner Zoltán azt mondta: ilyen adat nem merült fel, ám erről egyébként sem beszélhetnének, mivel ez személyes adatnak minősül. Közölte azt is, sem a fiatalemberről, sem pedig a családjáról – védelmük érdekében – semmilyen információt nem adhatnak ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.