Veszélyben az olasz kultúra

A június végén már 78 éves Claudio Abbado, a félénk olasz karmesterzseni pénteken vette át a Muzsika Juan de Borbón-díját Spanyolország kultúrájának egyik jelképes helyszínén, a segoviai várban, a Királyok szalonjában. Utána az olasz kultúrát fenyegető nagy veszélyről is nyilatkozott a vezető spanyolországi médiumoknak.

2011. 06. 11. 21:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2003-ra felépült súlyos gyomorrákjából, de nagyon lefogyott, alig eszik, és most csak egy dolog foglalkoztatja, ahogy a spanyol lapoknak nyilatkozott: nagy veszélyben látja hazája, Olaszország kultúráját. Nem mélyedt el a részletekben, de leszögezte, hogy minden növekedés alapja a kultúra, Németország és Ausztria is ennek segítségével állt talpra a második világháború után. De a helyzet kezd megváltozni és a legutóbbi olaszországi választásokon napnál világosabban kiderült, hogy mi a helyzet a kultúrával – sajnálkozott. Példának állította Spanyolországot hazája elé a klasszikus zene tanítása terén, mert bizony ötven éve még alig talált jó klasszikus zenészeket az Ibériai-félsziget nagyobbik országában, de ma már nagyon nagy zenészeket ismer innen. A zenei nevelésé a jövő! – hangsúlyozta végül a járni is nehezen tudó legendás karmester.

(elpais.com, elmundo.es, abc.es – Spanyolország)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.