Veszélyesen terjed a HIV-fertőzés

Nyugtalanító mértékben növekszik a HIV-fertőzések száma Lengyelországban – adta hírül a Rzeczpospolita. A Társadalmi Nevelés Alapítvány (FES) a Varsóban általa üzemeltetett két vizsgálati állomáson (összesen 5 ilyen állomás működik a lengyel fővárosban) 2011 első négy hónapjában már annyi HIV-fertőzést diagnosztizált, mint amennyit tavaly egész évben, arányosan ugyanennyi teszt elvégzése mellett.

MNO
2011. 06. 10. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magdalena Ankiersztejn, az alapítvány elnöke szerint az emberek ma már nagyobb mértékben tudatában vannak a fertőzés veszélyének, mégsem védekeznek ellene a megfelelő módon. A HIV-fertőzés elsősorban az óvszer nélkül létesített szexuális kapcsolatok útján terjed. És nemcsak a homoszexuális kapcsolatokban növekszik a fertőzések száma – bár a statisztikák szerint ezek vannak többségben –, hanem egyre többen vannak a heteroszexuális viszonyban megfertőződött férfiak és nők is. Sokan mégis úgy gondolják, hogy őket nem érintheti a HIV-fertőzés, ezért sokkal ritkábban mennek vizsgálatra, mint a homoszexuális kapcsolatokat létesítő személyek.

Sok nő csak akkor tudja meg, hogy HIV-fertőzött, amikor partnere meghal AIDS-betegségben. A 38 milliós Lengyelországban eddig több mint 14 ezer HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak. Szakértők szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa.

Az Európai Bizottság adatai szerint a lengyel HIV-fertőzöttek 70 százaléka nem is tud róla, hogy vírushordozó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.