Vesztegetésért ítélték el a két volt közúti ellenőrt

Elítélte a Nemzeti Közlekedési Hatóság két volt közúti ellenőrét szerdán másodfokon a Győri Ítélőtábla; a vádlottak 2007 decembere és 2008 szeptembere között saját zsebre dolgoztak, folytatólagosan követtek el bűncselekményeket. Az ítélet jogerős.

MNO
2011. 06. 15. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elsőrendű vádlott, Tompos Attila négy év tíz hónap börtönbüntetést kapott, a másodrendű vádlottra, Leipold László Józsefre négy év börtönbüntetést szabtak ki. Mindkettőjüket hivatalos személy által kötelességszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Döntésével a Győri Ítélőtábla másodfokú tanácsa helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság ítéletét, és sem a kiszabott büntetések súlyosbítására irányuló ügyészi, sem pedig az enyhítést célzó védői fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

A vádlottak közalkalmazotti jogviszonyukkal visszaélve kértek pénzt a tehergépjárművek közúti ellenőrzésekor a jogszabály szerinti bírságolás mellőzése érdekében. Volt olyan fuvarozó vállalkozás, amelytől nem eseti, hanem éves díjazást kértek a kedvező ellenőrzésért. A meghatározott pénzösszeg fejében hivatali kötelességüket megszegve eltekintettek a bírságolási eljárás megindításától, s titoktartási kötelezettségüket is megszegték azzal, hogy a fuvarozókat tájékoztatták az ellenőrzések időpontjáról és helyszínéről. A megszerzett pénzt egymás között elosztották.

Az elsőrendű vádlott esetében csaknem 3,5 millió forintos vagyonelkobzást rendelt el a bíróság. A másodfokú határozat indoklásakor elhangzott: az enyhítés ellen szólt egyebek között az is, hogy az ilyen jellegű cselekmények társadalomra való veszélyessége jelentős.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.