Világos az üzenet a táliboknak

Az eddigiektől eltérően külön szankciós listákat vezet majd az ENSZ a tálibokról és az al-Kaidáról a világszervezet Biztonsági Tanácsának a döntései alapján.

MNO
2011. 06. 18. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület egyhangúlag fogadta el pénteken azt a két határozatot, amelyek szerint ezentúl két külön listán tartják majd nyilván a tálibokkal, illetve az al-Kaidával kapcsolatban álló fizikai és jogi személyeket az eddigi közös lista helyett. A büntető intézkedések – például a bankbetétek befagyasztása vagy az utazási korlátozások – azonban változatlanok maradnak.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a tálib mozgalom és az al-Kaida szimbolikus szétválasztásával a világszervezet hatékonyabban akar fellépni a terrorizmussal szemben, ugyanakkor támogatni akarja az afgán kormánynak a nemzeti megbékélést célzó erőfeszítéseit.

Nyugati hírügynökségek szerint az új rendszer alkalmazásával arra akar reagálni a világszervezet, hogy eltérő struktúrát építettek ki a tálibok és az al-Kaida, és eltérő célokat is követnek. Az al-Kaida ugyanis világméretű szent háborút folytat a Nyugat ellen, a tálibok viszont a saját országukban vívott harcra összpontosítanak.

Az Egyesült Államok által ösztönzött BT-döntések azoknak az erőfeszítéseknek a részét képezik, amelyek célja, hogy tárgyalásos megoldást találjanak a közel tíz éve folytatódó afganisztáni háború befejezése érdekében. Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete úgy fogalmazott, hogy a határozatok „világos üzenetet jelentenek a táliboknak, valamint jövőt jelentenek mindazok számára, akik hátat fordítanak az al-Kaidának, lemondanak az erőszakról, és tiszteletben tartják az afganisztáni alkotmányt”.

Az amerikai külügyminisztérium szerint az új rendszer támogatja az afganisztáni kormánynak azokat az erőfeszítéseit, amelyek békekötést céloznak azokkal a felkelőkkel, akik készek a nemzetközi terrorszervezetekhez fűződő kapcsolataik megszakítására.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.