Világsztárok jönnek Szombathelyre

Egy héten át ismét a hazai dzsesszélet központjává válik Szombathely, ahol vasárnaptól június 26-ig immár tizenkettedszer rendezik meg a Lamantin Jazz Fesztivált, többek között Tania Maria, Ben Prestage és Lonnie Smith közreműködésével.

MNO
2011. 06. 15. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy baráti társaság kezdeményezésére 2000-ben minifesztiválnak indult, napjainkra nemzetközivé nőtte ki magát a Lamantin Jazz Fesztivál, a fellépők között világsztárok is vannak – mondta Tímár Péter, a rendezvényt szervező Improvizatív Zenei Egyesület vezetője szerdán.

Az idén elfogadta a meghívást Tania Maria brazil dzsesszzongorista, itt lesz az amerikai Ben Prestage, a blues koronázatlan királya, aki egymaga egy egész zenekart tud a színpadra varázsolni, és olyan hangszereket szólaltat meg, mint a bendzsó, a lap steel gitár, a rezonátoros gitár, a fingerstyle gitár és a harmonika, emellett énekhangja is remek. Szintén a fesztivál fellépői között van az amerikai Lonnie Smith, a Hammond B3 orgona autentikus mestere, aki öt évtizede zenél, rajongótábora az egész világra kiterjed, és több mint hetven lemezen működött közre. Lonnie Smith 1969-ben a Downbeat magazin toplistáján az év orgonistája lett.

A Lamantin Jazz Fesztiválhoz kilencedik éve hagyományosan kapcsolódik a Lamantin improvizatív tábor, amelyen a kurzusokat vezető tanárok a magyar dzsesszélet vezető személyiségei közül kerülnek ki. A kurzus hallgatói a fesztivál hetében vasárnaptól elméleti és hangszeres oktatáson, illetve zenekari órákon vesznek részt, emellett a tábor klubjában, a Lamantin klubban minden este tanáraikkal együtt műhelykoncerteket, jam-sessionöket adnak, amelyek nyilvánosak és ingyenesek.

A fesztivál keretében egy hét során várhatóan tizennyolc koncertet adnak négy helyszínen, játszik mások mellett Ferenczi György és a Rackajam, valamint a lengyel harsonás, Jacek Namyslowski.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.