„Vissza kell állítani a bizalmat a zöldségek iránt az unióban”

Vissza kell állítani a bizalmat az Európai Unióban az egészséges európai élelmiszerek, köztük a zöldségek iránt – hangoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Luxembourgban, az EU-tagországok rendkívüli mezőgazdasági miniszteri találkozója előtt nyilatkozva.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/789336" target="_blank"><strong>• A rémhírek miatt leállt a felvásárlás </strong></a><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/789242" target="_blank">• Védjegyprogrammal csökkentik a járvány okozta bizalmatlanságot</a></strong>

MNO
2011. 06. 07. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leszögezte: az unió gyors döntést kívánó helyzetben van, az elnökség ezért hívta össze – rekordidő alatt – a soron kívüli ülést, amely elsősorban a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggő problémák piaci és élelmiszer-biztonsági hatásaival foglalkozik.

Az európai zöldségpiac megingott, az összeomlás határán van, ugyanakkor az uborkát már felmentették, a sajnálatos járvány forrása máshol keresendő – hangsúlyozta az elnöklő miniszter. Fazekas megismételte azt a kérését, hogy a felvásárlók, kereskedők és a fogyasztók is vásároljanak zöldségeket és gyümölcsöket. Jelen tudás szerint semmi sem igazolja, hogy a fertőzés zöldségekről került volna a szabadba – emelte ki, hozzátéve, hogy az egészséges életmódhoz viszont szükség van ezekre a termékekre.

Az MTI kérdésére a miniszter elmondta: minden EU-tagországban bajban vannak a termelők, mert jelenleg nagyon nehéz eladni a szóban forgó élelmiszereket. A magyar piac is egyharmadára esett vissza – emlékeztetett. Kiemelte: a termelők nem tehetnek arról, ami történt. Lélektani okai vannak annak, hogy a fogyasztók ma tartózkodóak, az emberek veszélyben érzik az egészségüket –fogalmazott. Fontosnak nevezte a Fazekas, hogy mielőbb megtalálják a fertőzés forrását. A vidékfejlesztési miniszter elmondta azt is, hogy az uniós tagországok tárcavezetői már a múlt heti informális ülésen, Debrecenben is foglalkoztak a zöldségpiac helyzetével.

Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági felelőse a luxembourgi találkozóra érkezve bejelentette, hogy a végrehajtó testület unós költségvetésből összesen mintegy 150 millió eurónyi kártérítési támogatásra tesz javaslatot. Hozzátette, hogy az összegről még további tárgyalások várhatók. Spanyol részéről máris jelezték, hogy ekkora mértékű kompenzáció nem elegendő, hiszen csak Spanyolországban 200 millió euróra teszik az azóta kiesett veszteségeket, hogy a német hatóságok az onnan származó importuborkát keverték gyanúba.

A zöldség- és gyümölcságazat mellett téma a keddi találkozón az a példátlan aszály is, amely jelenleg a nyugat-európai országokat sújtja. Olyan területekről van szó, ahol a szárazság ritkaságnak számít –mutatott rá ezzel kapcsolatban Fazekas. Bizonyosságát fejezte ki ugyanakkor, hogy az uniós intézményrendszer erre a kérdésre is megtalálja a megoldást. Vannak erre is eszközök, például a támogatások előrehozatala, amelyhez a példátlan esőzések miatt már tavaly is folyamadott az EU –magyarázta. Fazekas megjegyezte azt is: az uniónak a jelek szerint be kell rendezkednie arra, hogy a természeti csapások és válságjelenségek a mindennapik részévé válnak. A magyar elnökség is már edzettnek mondható ezek kezelésében – fűzte hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.