Visszatér a pódiumra Riccardo Muti

A júliusban hetvenéves, Birgit Nilsson-díjas olasz karmester, Riccardo Muti vezeti a Chicagói Szimfonikus Zenekar augusztus végén kezdődő európai turnéját. Először Salzburgban, az ünnepi játékokon lépnek fel.<br /><br />

MNO
2011. 06. 22. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy Festspielhausban 26-án a brit–amerikai zeneszerző Bernard Rand Danza Petrificada című, 2010-ben kelt művét mutatják be, amelyet mexikói tradicionális dallamok inspiráltak. Majd Richard Strauss Halál és megdicsőülés című szimfonikus költeményét, valamint Sosztakovics V. szimfóniáját adják elő. Másnap ugyanitt Hindemith Esz-dúr szimfóniáját és Prokofjev Rómeó és Júlia szvitjét szólaltatják meg.

Salzburgból Luzernbe, majd Luxemburgba utaznak, szeptember másodikán Muti a párizsi Salle Pleyelben vezényli őket, majd a drezdai Semperoperben lépnek pódiumra, szeptember 5-én pedig a bécsi Musikvereinsaal közönsége hallhatja-láthatja a zenekart és a karmestert.

Muti február elején egy chicagói próbán összeesett, szívritmuszavarokkal vitték kórházba. Később szívritmus-szabályozót kapott és visszatért a pódiumra, az egységes Itália létrejöttének évfordulóját ünneplő márciusi koncerteken a régi frissességgel vezényelt. Az általa alapított Salzburgi Pünkösdi Fesztivált is levezette, ám a művészeti vezetői posztot átadta Cecilia Bartoli énekesnőnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.