Visszatért a „rózsaszínű tank”

Visszatért hétfő délután Prágába a „rózsaszínű tank”, jelképezve, hogy két évtizede hagyta el a szovjet hadsereg Csehszlovákiát, és feloszlatták a volt szocialista országok katonai szervezetét, a Varsói Szerződést.

MNO
2011. 06. 20. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híres tank 1945 és 1991 között a cseh főváros Smíchov negyedének főterén – egykoron Szovjet harckocsizók tere, ma Kinsky tér – állt, arra emlékeztetve a prágaiakat, hogy Csehszlovákiát és fővárosát a Vörös Hadsereg szabadította fel a náci uralom alól.

A hivatalos legenda szerint ez a tank volt az első, amely megérkezett Prágába, miután 1945. május 5-én kitört a náciellenes felkelés, és a felkelők rádión keresztül a város megmentésére hívták fel a szövetségeseket. A történelmi igazság az, hogy az első Prágába érkezett szovjet tank a harcokban megsemmisült, ezért a smíchovi főtérre egy akkoriban legmodernebb, jó állapotban lévő szovjet acélkolosszus került.

Az 1989-es rendszerváltás után, 1991 áprilisában David Cerny, a cseh képzőművészet nemzetközileg ismert fenegyereke néhány barátjával együtt egy éjszaka rózsaszínűre „változtatta” a zöld tankot azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra: szerintük a régi kommunista idők elmúltak, és a harckocsi a múzeumba való. Cerny és barátai első ízben még büntetést kaptak, újra zöldre kellett festeniük a tankot, de a vita a múlt és a köztéri jelképek átértékeléséről megindult. A tank később még néhányszor színt váltott, majd végérvényesen a Prága melletti Lesanyban lévő szabadtéri katonai múzeumba került.

A szovjetek távozásának 20. évfordulója alkalmával az volt az eredeti terv, hogy a harckocsit a Vencel térre, a cseh nemzeti múzeum elé viszik, és ott állítják ki. Ez is jelkép lett volna: a nemzeti múzeum homlokzatán máig is látni azokat a nyomokat, amelyeket 1968 augusztusában – a Varsói Szerződés dicstelen csehszlovákiai beavatkozásakor – hagytak rajta a szovjet fegyverek. Ezt a tervet végül megváltoztatták. Szakértők ugyanis attól tartottak, hogy a negyventonnás kolosszus elhelyezése a Szent Vencel szobor mellett problémát okozhatna, mert a tér felső része alatt nagy aluljáró és metró is van.

A „rózsaszínű tank” végül is Prága központjában, közel a Károly hídhoz egy pontonon a Moldva folyón lett elhelyezve, és július elsejéig lesz látható. A cseh fővárosban ezzel kezdetét vette A szabadság hete elnevezésű rendezvénysorozat, amely a húsz évvel ezelőtti eseményeket eleveníti fel. A szabadság hetét a civil szervezetek kezdeményezték, de besegített a védelmi és a külügyi tárca, valamint a katonai történeti intézet is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.