Vitáznak a vasárnapi nyitva tartásról

Kiújult a vita az üzletek vasárnapi nyitva tartásának engedélyezéséről Ausztriában a gazdasági miniszter hét végi nyilatkozata nyomán.

MNO
2011. 06. 21. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reinhold Mitterlehner az ORF vasárnapi adásában kijelentette, nem zárkózik el az elől, hogy meghatározott vasárnapokon kinyithassanak a boltok. A kereskedők egy kisebb része a nyitva tartás mellett érvel, míg az ágazat többsége és a szakszervezetek ellenzik. Határozottan ellenzi a vasárnapi nyitva tartást az osztrák katolikus egyház is, amely püspöki konferenciáján foglalkozott a kérdéssel. Ausztriában jelenleg vasárnapokon nem nyithatnak ki az üzletek, a vendéglátóhelyeket és benzinkutakon, valamint az állomásokon működő trafikokat, élelmiszer- és vegyesboltokat kivéve. A szabályozástól a tartományok saját hatáskörben alkotott rendelettel eltérhetnek.

Mitterlehner elképzelhetőnek tartja, hogy az alkotmánybírósági eljárás eredményeként változtatni kell a szabályozáson, ezért párbeszédre kérte fel a szociális partnereket. A miniszter szerint korlátozott számú vasárnapi nyitva tartás jót tenne a turizmusnak, elsősorban Bécsben. A tartományokat arra buzdította, hogy használják ki a keretszabályozás adta lehetőségeket. A kilenc tartományvezető közül ezt hétfőn öt, köztük a bécsi is, határozottan elutasította.

A nyitva tartásról szóló, régebbi keletű vitát ezúttal Richard Lugner vállalkozó, egy bécsi bevásárlóközpont tulajdonosa élesztette fel. Lugner és néhány kereskedő el akarja érni, hogy legalábbis évente öt-hat olyan vasárnapon kinyithassanak a boltok, amikor nagyobb forgalomra lehet számítani. Lugner nemrég bejelentette, hogy az alkotmánybírósághoz akar fordulni. A Lugner által is képviselt álláspontnak elsősorban a bécsi belvárosban vannak szószólói, ahol nagyon sok külföldi turista megfordul. A nyitvatartási lehetőség kiterjesztése mellett érvelők attól tartanak, hogy a rendelkezésre álló vásárlóerő külföldre vándorol.

Az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) kereskedelmi tagozatának képviselője, Fritz Aichinger szerint a kereskedők 90 százaléka ellenzi a vasárnapi nyitva tartást. Érveik szerint az nem hozna nagyobb forgalmat, a munkavállalók is ellenzik, és hátrányos helyzetbe hozná a kevésbé jó elhelyezkedésű üzleteket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.