Volt olyan nap, amikor száz tetemet gyűjtöttek be

A korábbi évekkel ellentétben harcsapusztulást is észleltek a Balatonban az elmúlt napokban a tavaszi halelhullás részeként, ezt azonban az eddigi boncolások szerint nem betegség vagy mérgező anyag okozta – közölte Puskás Zoltán, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel csütörtökön.

MNO
2011. 06. 09. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezérigazgató beszámolója szerint míg az elmúlt években legfeljebb néhány harcsa pusztult el a természetes, a Balatonban zömmel busát és angolnát érintő tavaszi halelhulláskor, az idén már több mint 400 kifejlett, esetenként 80 kilogrammot is meghaladó nagyságú harcsa foszló tetemét kellett begyűjteniük. A jelenség rendkívüli, de semmiképpen sem haváriahelyzet – hangsúlyozta Puskás Zoltán.

A hét elején akadt nap, amikor száz harcsatetemet gyűjtöttek be, de csütörtökön a szeles időjárás ellenére már csak öt-hat újabb példányról érkezett bejelentés. Ez jelzi, hogy a telet követő szokásos busa-, majd angolnapusztulás után lecsengőben van a „harcsaügy” is. Az ÁNTSZ arról tájékoztatta a BHN-t, hogy a Balaton vízminősége továbbra is mindenütt kiváló.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal állategészségügyi igazgatósága négy, már korábbi elhullású, egy frissen elhullott és egy élő harcsát vizsgált meg. Az eddigi eredmények szerint a természetes vizekben megszokott, pusztulást nem okozó élősködőket találtak csak a halakon, amelyek bakteriális betegségben nem szenvedtek, és testükben semmiféle nehézfémszennyezést nem mutattak ki. Hátravannak még a virológiai, a szövettani és a toxikológiai vizsgálatok, amelyek közül az utolsó eredménye várhatóan szintén negatív lesz, hiszen a harcsapusztulást nem koncentráltan, hanem a tavon egyenletesen elszórva észlelték – mondta Puskás Zoltán. A szakember szerint nem tudható, hogy esetleg az állomány elöregedése miatt pusztult-e az idén több harcsa, hiszen a begyűjtött haltetem között nincs 5 kilogramm alatti fiatal példány, mindegyik kifejlett, sok esetben nagytömegű idős állat.

A Balatonon 2008 óta nem folyhat üzemszerű halászat, így a BHN-nek már nincs rálátása a tó harcsaállományára – tette hozzá. Véleménye szerint ha a további laboratóriumi eredmények sem mutatnak ki semmit, akkor valószínűsíthető, hogy a sajátos időjárásnak is szerepe van a jelenségben. Egyrészt ezen a télen a Balaton kétszer fagyott vissza, így előfordulhatott, hogy túl korán aktiválódtak a télire elvermelt halak, másrészt az elmúlt napokban nagyon hirtelen melegedett fel a tó vize.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.