Zeppelin a budapesti Clark Ádám téren

A Magyarországon működő külföldi kulturális intézetek közül négy részt vesz az EU soros magyar elnökségét záró, Duna party című, péntektől vasárnapig tartó kulturális fesztiválon.

MNO
2011. 06. 23. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Román Kulturális Intézet mellett a Lengyel Intézet, a Bolgár Kulturális Intézet és a Francia Intézet csatlakozik a Vendégszerető Budapest programhoz – mondta el az MTI-nek Bartha Csaba, a román intézet igazgató-helyettese. A Clark Ádám téren, a 0 kilométerkőnél fölállított szabadtéri színpadon szombaton este 7-kor lép dobogóra a 2009-ben létrehozott Balkanic Zeppelin: Mike Godoroja énekes és csapata, a Blue Spirit dzsesszformáció, valamint Marius Mihalache világhírű cimbalmos és a Trei Parale autentikus román zenét játszó együttes két tagja. A különös összeállítású zenészcsapat a rocktörténeti jelentőségű Led Zeppelin legjobb számainak „balkanizált” változatait adja majd elő.

A Led Zeppelin együttes No Quarter című lemezéből kiindulva – elsősorban azok blues-vonulatára koncentrálva – Mike Godoroja, a Blue Spirit frontembere csapatával együtt a Led Zeppelin kimeríthetetlen blues- és folkzenéjét fedezi fel újra. „Mike Godoroja karizmája a blues és a dzsessz őszinte szeretetéből fakad, sajátos repertoárjával és dinamikus előadásmódjával sokan őt tekintik a román blues egyik legautentikusabb képviselőjének. Sokéves múltra visszatekintő fellépéseit olyan történelmi pillanatok tarkítják, mint a Ray Charlesszal, Chick Coreával, Jimmy Smithszel, James Brownnal és másokkal tartott közös fellépései” – fejtette ki az igazgatóhelyettes.

Marius Mihalache a világ cimbalmosainak élvonalába tartozik, 6 éves korától klasszikus zenét tanult, 17 éves korában már a milánói Scalában Rahmanyinov-, Chopin-, Schumann-, Schubert- és Mozart-műveket játszott. Saját bevallása szerint életének legfontosabb mozzanata a Chick Coreával való találkozás volt, de Gloria Gaynorral és Nina Simone-nal is készített felvételeket. Olyan zenészről van szó, akinek sikerült egy hagyományos népi hangszeren – a cimbalmon – olyan sokoldalúan, kifinomultan játszani, amely vetekszik a klasszikus zenével – jegyezte meg Bartha Csaba.

A Trei Parale (Három garas) négy bukaresti zenész együttese, akit vonz a Kárpát-medence etnikumainak autentikus zenéje. Az együttes szellemi atyja és vezetője Florin Iordan (furulya, tilinkó, koboz), a Román Néprajzi Múzeum népzenekutatója. Az együttes másik tagja Daniel Pop (ének, fúvós- és ütőhangszerek), aki szintén elismert képviselője a hagyományos népzenének. A Balkanic Zeppelin programban Budapesten csak ők ketten lépnek föl – tette hozzá a román intézet igazgatóhelyettese.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.