10-14 éves öngyilkos kislányok

A brazil Estadao de Sao Paulo újságírói is meglepődhettek a brazil kormány elképzelésén, mert a hackerektől várnak segítséget a brazil informatikai rendszer védelméhez. A katalán sajtóban is hír a ramadán kezdete, már csak azért is, mert a hétmilliós spanyol tartományban közel 300 ezer mozlim él. A mexikói El Universal vezető híre megdöbbentő tényről számol be: egyre több 10-14 éves kislány választja az önkéntes halált.

2011. 07. 31. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

estadao.com.br – Brazília

Aloízio Mercadante, a tudományokért és a technológiákért felelős brazil tárcavezető bejelentette, hogy hamarosan segítséget kérnek a hackerektől az Aquaruis-program biztonsági rendszerének megtervezéséhez. Mercadante azzal indokolta a különös segítségkérést, hogy így szeretnék elérni a kormányadatok biztonságát. Az országban ugyanis évente több mint 21 milliárd pénzügyi műveletet hajtanak végre a világhálón. De nélkülözhetetlen az adatok védelme a légi közlekedés biztonságos irányításához is. A kormány ezért nem bűnözőkként akarja kezelni az összes hackert, hanem különbséget tesz azok között, akik szándékosan akarnak ártani, és az etikus hackerek között, akiket az ország céljaira szeretne használni. Ők ugyanis nagyobb átláthatóságot és hatékonyságot várnak a kormánytól, és arra hívják fel a figyelmet, hogy hol vannak a sebezhető pontok. A tárcavezető elmondta, hogy ők nem bűnözőknek, hanem tehetséges fiataloknak tekintik őket, és hamarosan több mint háromszáz olyan hackerrel találkoznak, aki szabad felhasználású szoftvereket készít.

lavanguardia.com, elperiodico.com – Spanyolország

A vezető katalán napilap külön cikket szentelt a számarányai miatt már tényezőnek számító muzulmán közösségnek, amely szerint a közel 300 ezres közösség hétfőtől megkezdi szokásos nagyböjtjét a ramadán hónap kezdetén. A Kulturális Iszlám Tanács ebből az alkalomból tájékoztatta a helyieket, hogy ilyenkor a hívek nappal nem ehetnek vagy ihatnak, tilos a házasélet pirkadattól napnyugtáig. De mentesülnek alóla a kiskorúak, a betegek, az idősek és az éppen úton levők és a gyermeket váró anyák. A baloldali El Periódico azt a tényt emelte ki ebből, hogy a szent hónap most alkalmat nyújt a tárgyalásokra a munkaadókkal, mert ilyenkor rugalmas munkanapot tarthatnak a mozlim munkavállalók a vallásszabadságot biztosító törvény értelmében.

eluniversal.com.mx, milenio.com – Mexikó

A mexikói sajtóban több lap is címoldalon tárgyalja a döbbenetes tényt: egyre több 10-14 éves kislány dönt úgy, hogy inkább eldobja magától az életet, mert nem bírja és nem is tudja még feldolgozni az őt ért traumákat. 1990-2009 között már 842 ilyen esetről tud a mexikói statisztikai hivatal (INEGI), és figyelmeztető jel, hogy 1990-ben még minden 100 erőszakos halált hal kislány közül még csak egy volt öngyilkos, 2009-ben már 17. Az utóbbi öt évben ugrásszerűen nőtt a kiskorúak körében az öngyilkosok aránya – mondta Armida Granados, az ilyen esetekre szakosodott gyermekpszichiátriai kórház adjunktusa. Tapasztalatai szerint főleg a kislányok reagálnak így, amikor nem tudják sem elviselni, sem feldolgozni, hogy szegénységben élnek, és közben bántalmazzák, szexuálisan zaklatják őket vagy így hatnak rájuk bizonyos tudatmódosító szerek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.