15 nap alatt végez a 60 katona

A sajtó vezető híre, hogy a legerősebb mexikói drogkartell, a sinaloai drogbanda vezetője, Joaquín „Tökmag” Guzmán rendelte meg a kedden felfedezett 120 hektáros <a href="http://www.mno.hu/portal/797618" target="_blank"><strong>marihuána-ültetvényt</strong></a>. A portugál sajtóban a Moody's hitelminősítő ügynökség újabb övön aluli ütése a fő téma, mivel annak ellenére sorolt bóvli kategóriába hét bankot, hogy valamennyi sikerrel teljesítette az újabb uniós stressztesztet.

2011. 07. 16. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

eluniversal.com.mx, excelsior.com.mx, milenio.com – Mexikó

Mexikói sajtóértesülések és becslések szerint a mexikói hadsereg 60 katonája 15 nap alatt semmisíti meg a még kedden, Alsó-Kalifornia államban felfedezett hatalmas kiterjedésű marihuánaültetvényt, ha reggeltől estig dolgoznak. A 120 hektáron 100 napszámos dolgozott, és már ki is derült, hogy ki rendelte meg a piacon 158 millió dollárt érő és most felfedezett kábítószert. Ő pedig nem más, mint a legkeresettebb drogbáró, Joaquín „Tökmag” Guzmán, a legerősebb drogbanda vezetője.

A katonai hírszerzés forrásai úgy tudják, hogy a sinaloai drogkartell már annyira megvetette a lábát Alsó-Kalifornia államban is, hogy délről északra terjeszkedve szorítja vissza az itt egyre gyengülő tijuanai kartell befolyását. Egy neve elhallgatását kérő szakértő szerint óriási mennyiségű pénzt ölhettek bele ebbe az ültetvénybe a megrendelők, mert bármilyen növény termesztése nagyon sok befektetést igényel egy ekkora kiterjedésű és ilyen terméketlen területen. Például hatalmas mennyiségű öntözővízre van szükség a szintén tetemes mennyiségű műtrágyán kívül.

Expresso.clix.pt, dn.pt, jn.pt, cmjornal.xl.pt, diariodigital.pt, jornaldenegocios.pt – Portugália

A portugál bankok sikerrel vették a stressztesztet, de a pénteken közzétett eredmények után nem sokkal a Moody's hitelminősítő megint belegázolt a portugál nemzeti önérzetbe, és egyszerre hét bankot is visszaminősített. A CGD vezetője reagált elsőként, a többi pénzintézet nevében is: egyszerűen nem érti a döntés logikáját. A múlt héten az amerikai ügynökség már egyszer durván leminősítette, magyarán szólva bóvli kategóriába minősítette a portugál kötvényeket. A felháborodott portugálok a héten ott is hagyták a Moody's oldalán Zé Povinho képét, amint nemzetközileg is érthető karmozdulatot tesz. A sokoldalú Rafael Bordallo Pinheiro – többek között újságíró és keramikus – még 1875-ben alkotta meg a portugál nép lelkét megszemélyesítő kabalafigurát, aki nem érti, miért van korrupció és igazságtalanság.

A Diário de Notícias a Moody's sokadik leminősítése után megkereste a régóta létező portugál hitelminősítő ügynökséget (CPR). José Pocas Esteves, az ügynökség vezetője elmondta a DN tudósítójának, hogy már 1988 óta rendelkeznek a minősítés elvégzéséhez szükséges feltételekkel, és közel 30 állami cégtől kapnak megrendeléseket, de a nemzeti kormányok még sose rendeltek tőlük ilyesmit. Reményeik szerint hamarosan, talán még júliusban megkapják az uniós tevékenységhez szükséges engedélyeket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.