200 ezer család kerülhet utcára az év végéig Portugáliában

A portugál Jornal „I” számításai szerint az év végéig az egész országban közel 200 ezer család kerülhet az utcákra a végrehajtási határozatok felgyorsítása miatt. A spanyolországi, de a galíciai portálokon is foglalkoztak a héten könnyűszerrel elrabolt Kallixtusz-kódex ügyével.

2011. 07. 10. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ionline.pt – Portugália

A napilap munkatársnője a jegybank első negyedévi adataiból indult ki, és nagyon valószínűnek tartja, hogy jóval nagyobb lesz a hajléktalan családok száma.

Sok portugál család szíve nagyon összeszorult, amikor az Európai Központi Bank, vezetőjének ígéretéhez híven, július első hetében valóban emelni kezdte a kamatszintet. Számukra a „mindössze” 25 bázispontos – 1,25 százalékról 1,5 százalékra való – emelés újabb és előbb-utóbb kifizethetetlen terhet jelent. Tudniillik egy olyan család, amelyik például 150 ezer eurós, 30 évre szóló hitelt vett föl, ettől kezdve a havi 694,5 eurós törlesztés helyett 712 eurót köteles fizetni decembertől. És ha ilyen ütemben gyorsul a törlesztést nem fizetők aránya, akkor az év végére megközelítheti a lakásukat elvesztők száma a 200 ezret – vonta le szomorú következtetését az újságírónő, Margarida Bon de Sousa.

abc.es, elmundo.es, xornal.com, elpais.com – Spanyolország

A spanyol állam északnyugati csücskében fekvő Galíciában már politikai felhangokat hallani a héten a Santiago de Compostela-i székesegyházból elrabolt középkori kódex miatt, amit az országrészben a galíciai önazonosság jelképének tekintenek. Az ellenzéki nacionalisták (BNG) és a szocialisták (PSdG) a kormányzó néppárti kulturális felelőst, Roberto Varelát is meg akarják hallgatni az autonóm parlamentben az eltűnt Kallixtusz-kódex ügyében. Alberto Núnez Feijóo, a tartomány jobboldali vezetője a furcsa körülmények ellenére biztosra veszi, hogy egyszer csak előkerül a spanyolországi egyházi kultúra szempontjából is felbecsülhetetlenül értékes irodalmi mű.

Manuel Moleiro, a régi könyvek és fakszimile-kiadványok publikálásával foglalkozó szakértő 100 millió euróra taksálta a compostelai zarándokutat először leíró kiadványt – de csak egy képzeletbeli árverésen. Moleiro szóvá tette két kifogását a felbecsülhetetlen értékű kódex állapotáról és őrzéséről. Emlékeztette az illetékeseket, hogy 15 éve, amikor legutoljára járt Compostelában, és természetesen megnézte a kódexet, elhűlve látta, hogy az idős, és valószínűleg már szenilis restaurátor golyóstollal javított bele több miniatúrába is. Arról nem is beszélve, hogy milyen gyatra, sőt laza volt az őrzése – tette hozzá a szomorú szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.