21 millióra pályázhatnak a határon túliak

Összesen 21 millió forint értékű meghívásos pályázatot hirdetett meg hétfőn a határon túli magyar irodalom, képző-, ipar- és fotóművészet támogatására, valamint valamint filmszakmai programok szervezésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kultúráért felelős államtitkársága.

MNO
2011. 07. 25. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az államtitkárság közölte, a pályázat célja a határon túli közművelődési intézmények programjainak bővítése, a kulturális hozzáférés szempontjából hátrányos helyzetű területek felzárkóztatása, a határon túli magyar irodalom, képző-, ipar- és fotóművészet, továbbá filmes műhelyek értékeinek megjelenítése, népszerűsítése, a kortárs irodalom és művészetek értékeinek széles rétegekhez történő eljuttatásával a hozzáférés lehetőségeinek javítása, a művészetkedvelő közönség nevelése, valamint a határon túli művészeti műhelyek megmutatkozási lehetőségeinek bővítése.

A kiírás két részből áll: az Irodalmi karaván című meghívásos pályázat határon túli magyar írócsoportok, irodalmi műhelyek felolvasókörútjainak, irodalmi rendezvénysorozatainak megszervezésére és lebonyolítására szolgál. A támogatási összeg programonként 300 ezertől 900 ezer forintig terjed, összesen 10,5 millió forint értékben.

A Művészeti karaván elnevezésű meghívásos pályázat határon túli magyar képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítások, valamint filmszakmai programok megszervezésére és lebonyolítására szól. Az elnyerhető támogatási összeg programonként 300 ezer forinttól 1,5 millió forintig terjedhet, szintén 10,5 millió forint.

Az államtitkárság közleménye hangsúlyozza, hogy a pályázatok elbírálásakor előnyt élveznek azok a pályázók, akik a felolvasókörutak, kiállítások, filmbemutatók tervezése során legalább egy programot a szórványmagyarság által lakott térségekbe terveznek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.