3 millió tonna jó minőségű búza a raktárakban

Már több mint 3 millió tonna jó minőségű búza van a termelői raktárakban, az idei termés a következő aratásig fedezi az ország 2,5 millió tonnás búzaszükségletét, amelyből 1,2 millió tonna kerül a malmokba – közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) csütörtökön az MTI-vel annak kapcsán, hogy lassan országszerte befejeződik az őszi búza aratása.

MNO
2011. 07. 21. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GOSZ megjegyzi, hogy az idei aratást egyrészt a génmódosított vetőmagok ügye, másrészt az árnyékolta be, hogy a még lábon álló kukoricák és napraforgók állománya sokat romlott az elmúlt hetekben. Az erős aszály több térségben jelentősen csökkentheti a várható termést – emeli ki a GOSZ.

A génmódosított vetőmagok miatt több termelő kapott kukorica növényállományt megsemmisítő határozatot, ráadásul a határozatok alapján nemcsak a közvetlenül érintett táblákat, hanem a 400 méteres távolságon belüli kukoricásokat is meg kellett semmisíteni néhány napon belül.

A GOSZ szorgalmazza, hogy a termelők kapjanak „tiszta képet” a végrehajtás konkrét lépéseiről, a felmerülő károkozások jogi és anyagi biztosítékairól, valamint szeretnének anyagi és jogi támogatást kérni a magyar államtól.

Az őszi vetések megkezdése előtt létfontosságú meggyőződniük a termelőknek arról, hogy a forgalomba kerülő vetőmagok biztosan nem szennyezettek – hangsúlyozza a szövetség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.