35 percig tartott a norvégiai merénylő meghallgatása + Képek

Megjelent a bíróság előtt hétfőn a csaknem száz halálos áldozatot követelő norvégiai kettős merénylet feltételezett elkövetője, a meghallgatást azonban a rendőrség kérésére zárt ajtók mögött tartották meg. Közben a gyanúsított apja bezárkózott a dél-franciaországi Cournanelben lévő villájába, ahol csendőri védelem alatt áll.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/799361" target="_blank"><strong>• A hercegnő féltestvére is életét vesztette a mészárlásban </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799359" target="_blank"><strong>• Szlovákiát tartja a legjobb országnak a norvég merénylő </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799354" target="_blank"><strong>• Lengyel szálat vizsgálnak a lengyel hatóságok</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799345" target="_blank"><strong>• Kiemelt figyelmet kell fordítani a szabályok betartására</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/799268" target="_blank"><strong>• Magyarországról értekezik írásában a norvég merénylő + Videó</strong></a>

MNO
2011. 07. 25. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a bíróság előtt hétfőn a csaknem száz halálos áldozatot követelő norvégiai kettős merénylet feltételezett elkövetője, a meghallgatást azonban a rendőrség kérésére zárt ajtók mögött tartották meg – közölte az NTB norvég hírügynökség. A 35 percig tartó meghallgatás után Anders Behring Breiviket rendőrségi kísérettel, autóval szállították el a bírósági épületből.



Az ügyészek korábban Breivik nyolchetes előzetes letartóztatásba helyezését kérték. Ezt az időtartamot a tárgyalás előtt meghosszabbíthatják. A bíró a nap folyamán ismerteti a döntését.



Egyperces néma csend

Délben egyperces néma csönddel emlékezett meg a norvég királyi család, a kormányfő és sok ezer névtelen honpolgár a pénteki mészárlás 93 halálos áldozatáról. Az Oslói Egyetem előtti téren a tömeg tapsától kísérve fekete gyászruhában megjelent Harald király és neje, Szonja királyné, valamint Jens Stoltenberg miniszterelnök. Szolidaritásból a többi skandináv országban is egyperces gyászcsöndre kérték a lakosságot.

Bezárkózott az apa

A norvégiai kettős merénylet elkövetésével gyanúsított Anders Behring Breivik apja bezárkózott a dél-franciaországi Cournanelben lévő villájába, ahol második feleségével él csendőri védelem alatt – közölte az AFP francia hírügynökség tudósítója. Antoine Leroy carcassone-i ügyész elmondta, hogy a csendőrök vasárnap óta vannak ott – megelőző célzattal – Jens Breivik házánál.



„Semmi jele sincs annak, hogy a legkisebb veszély is fenyegetné az urat, ez csak óvintézkedés – tette hozzá. – Voltak híresztelések házkutatásról, de ez teljes tévedés, semmilyen igazságügyi eljárás nem folyik Cournanelben.” Mint mondta, idegenlégiósokat csak azért lehetett látni vasárnap a villa előtt, mert egyikük tolmácsként működött közre. A csendőrök arra számítanak, hogy hosszú ideig lesznek ott a nyugodt, 600 lelkes faluban álló ház körül.



A Verdens Gang című norvég lap vasárnapi számában megjelent interjúban Jens Breivik azt mondta, sokkolták a történtek. A nyugdíjas férfi évek óta nem látta fiát, és az interneten olvasott lapokból értesült arról, hogy a fiú beismerte az Oslóban és Utöya szigetén elkövetett, 93 ember halálát okozó merényleteket. Jens Breivik azóta nem beszél, dacára a ház előtt várakozó újságírók kéréseinek, akik még reménykednek valamilyen nyilatkozatban.






(Fotók: Reuters)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.