40-50 milliós bevétellel számol a kaposvári kórház

Nonprofit korlátolt felelősségű társaságot alapított a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház. A Medicopus Kft. a kórház szabad kapacitásait használja térítéses formában; évente 40-50 milliós bevétellel számolnak – írta szerdai számában a Somogyi Hírlap.

MNO
2011. 07. 06. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fenntartó megyei közgyűlés hozzájárulásával létrehozott társaság alapításával a 2003-ban bevezetett teljesítményvolumen-korlát miatt keletkező mintegy 30 százalékos szabad kapacitását használja ki az intézmény, várhatóan az ősztől. A bevétel a likviditási gondokat is enyhíti és az orvosok legális bevételét is növeli. A hazai és külföldi betegek számára az elérhető legmagasabb színvonalú szolgáltatást kívánják adni. A kórházban olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyeket a beteg nem az egészségbiztosítási alap terhére kíván igénybe venni, és megfizeti a térítési díjat.

Rácz Jenő veszprémi főigazgató, a Magyar Kórházszövetség elnöke, volt miniszter a közfinanszírozott ellátások után maradó szabad kapacitások terhére nyújtott egészségügyi szolgáltatásokról a lapnak azt mondta: ez nem a várólisták pénzen vett megkerülését jelenti, amit a törvény szigorúan tilt. A várólistákat viszont ténylegesen tehermentesítheti a fizetős lehetőség. Megjegyezte: „nem utolsósorban legális jövedelmekkel hozzásegítheti az országot, hogy az orvosaink ne külföldön keressék a boldogulást”.

Az Első Magyar Egészségügyi Marketing Kft. megbízásából készült felmérésre hivatkozó megyei napilap közlése szerint a betegek fele a várakozási idő csökkentése miatt venne igénybe orvosi fizetős szolgáltatást, és úgy gondolja, hogy ezekhez magasabb minőség is társul. A várólistás betegek 63 százaléka fontosnak tartja, hogy értesüljön arról a lehetőségről, hogy az államilag finanszírozott diagnosztikai vizsgálat mellett térítés ellenében is kivizsgáltathatja magát, hiszen akkor el tudja dönteni, akar-e vagy tud-e azért fizetni.

A június 20-i adatok szerint a kaposvári kórházban a legtöbbet – 18–24 hónapot – az ortopédiai (csípő és térd) beavatkozásra kell várniuk a betegeknek. A lap közreadja egy budapesti kft. árlistáját is, eszerint a csípőprotézis 755 ezer, a térdízületi protézis 990 ezer forint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.