40 helyre jelentkezett a legbizonytalanabb felvételiző

Körülbelül ugyanannyian szeretnének a felsőoktatásban továbbtanulni az idén, mint egy éve: a mostani 141 ezer jelentkező nagy része az alapképzést, a legtöbbjük az államilag támogatott képzési formát választotta. Többen céloztak meg felsőfokú szakképzést és nőtt az e-felvételizők aránya is. A ponthatárokat csütörtökön hozzák nyilvánosságra, az idén is lesz „Pont Ott Parti” a Millenárison.

MNO
2011. 07. 17. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Felvi.hu oldalon a jelentkezők számáról szóló elemzésben felidézték, hogy 2010-ben ugrásszerű növekedés volt tapasztalható a felsőoktatásba jelentkezők számában, és akkor az egy évvel korábbinál csaknem 13 ezerrel többen adták be jelentkezésüket, amelyek száma így elérte a 140 ezret. Az idén folytatódott a növekvő tendencia, de üteme lassult, mindössze néhány százzal több jelentkezőt vonzottak az egyetemek, főiskolák képzései. A felvételizők 68 százaléka – több mint 95 ezer jelentkező – alapszakos képzést jelölt meg első helyen, ez 1300 fős csökkenést jelent a tavalyihoz képest. Nőtt azonban a mesterképzésre és a felsőfokú szakképzésre jelentkezők száma, igaz, nem kiugróan.

Népszerű a mesterképzés és a felsőfokú szakképzés

Mesterképzést a felvételizők csaknem 20 százaléka, azaz 25 500-an választottak, felsőfokú szakképzésre pedig valamivel több mint 8800-an adták be a jelentkezésüket. A mesterképzés esetében így 1400-zal több a jelentkező a tavalyihoz képest, a felsőfokú szakképzést pedig körülbelül 350-nel többen jelöltek meg első helyen. Egységes, osztatlan képzést csaknem annyian választottak, mint egy évvel korábban: 10 500-an célozták meg ezt a képzési szintet. A jelentkezők nagy része (44 százaléka) három helyet jelölt meg felvételi kérelmében; ennél kevesebb, egy vagy két jelentkezést körülbelül minden negyedik felvételiző nyújtott be. A tíznél több kérelmet beadók száma nem éri el az egy százalékot, az idei „csúcstartó” 40 helyet jelölt meg jelentkezési lapján.

Többségben a nők

Általános tendencia a nők túlsúlya a felsőoktatásba jelentkezők – és az abban részt vevő hallgatók – között, a helyzet az idén sem változott, a női felvételizők aránya több mint tíz százalékkal meghaladja a férfiakét. A női többség elsősorban az egységes, osztatlan képzéseken, a mesterképzéseken, valamint a felsőfokú szakképzéseken jelentős – ezeken a képzési szinteken az elsőhelyes jelentkezők között 60 százalék feletti a nők részaránya.

Lényegesen nagyobbak a különbségek az egyes képzési területek jelentkezőinek nemi megoszlásában: a „legférfiasabb” terület az informatika és a műszaki, ezek 80-90 százalékos férfi elsőhelyes jelentkezői arányukkal megelőzik a nemzetvédelmi és katonai képzést is. A legnagyobb arányú női többség a pedagógusképzést (81,1 százalék), az orvos- és egészségtudományi (78,8 százalék), a bölcsészettudományi (74 százalék), a társadalomtudományi (69,9) és az összességében kis létszámú művészetközvetítés (66,2 százalék) képzési területet jellemzi.

22,5 év az átlagéletkor

A legtöbben nappali munkarenden kezdenék meg tanulmányaikat 2011 szeptemberében – az összes jelentkező 71,8 százaléka ilyen képzésre adta be elsőhelyes jelentkezését. Levelező munkarendre az elsőhelyes jelentkezések mintegy egynegyede érkezett, az esti, valamint a távoktatás munkarend elsőhelyes jelentkezéseinek aránya együttesen sem érte el a 2 százalékot.

A 2011-es általános eljárásban jelentkezők átlagéletkora 22,5 év. A képzési területek „versenyében” az idén is a gazdaságtudományok vitték el a pálmát, csaknem minden ötödik jelentkező ilyen képzést jelölt meg első helyen. Tíz százalék feletti a műszaki, valamint a bölcsészettudomány képzési terület részesedése is. Az államilag támogatott képzésekre jelentkezők aránya nagyjából megfelel a tavaly megfigyelhetőnek, az elsőhelyes jelentkezések több mint 87 százaléka államilag támogatott helyre irányul.

Buli a Millenárison

Az idén fordult elő először, hogy többen adták be elektronikusan a felvételi jelentkezésüket, mint hagyományos formában; az e-felvételit több mint 81 ezren használták, jelentkezési lapot pedig 60 ezren töltöttek ki.

A ponthatárokat csütörtök este hozzák nyilvánosságra, a Felvi.hu legújabb alkalmazásaként július 21-én estétől a Facebookon is megjelentetik a ponthatárokat. Az idén is lesz Budapesten, a Millenárison „Pont Ott Parti”. A programok már délután 4 órakor elkezdődnek, koncertek és előadások várják az érdeklődőket, a pontokat este 8-tól óriáskivetítőkön teszik közzé. A küszöbponthatár 200 pont, az államilag támogatott felvehető keretszám alapképzésben 53 450 lesz, mesterképzésre 19 600 hallgatót lehet felvenni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.