48-as ágyúgolyóra leltek

Az 1848-as szabadságharc idejéből származó ágyúgránátot találtak hétfőn Paks mellett egy római kori romkert területén. A városi múzeum munkatársai tereprendezés közben bukkantak rá az ágyúgolyóra, amelyhez hasonlóakat múlt pénteken is találtak – erősítette meg az MTI értesülését Szabó Antal régész.

MNO
2011. 07. 18. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Paks határában magasodó úgynevezett Bottyán-sáncon, ahol korábban római kori tábor is működött, kerültek elő a földből az ágyúgolyók. A múzeum munkatársai a rendőrséget, ők pedig a Magyar Honvédség tűzszerészeit értesítették mindkét esetben.

Kiss Henrik, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred törzsőrmestere hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy az 1848-as szabadságharc idejéből származó ágyúgolyók, más néven ágyúgránátok hatóanyaga úgynevezett fekete lőpor. Ez nagyon érzékeny, tűzre, szikrára felrobbanhat – tette hozzá.

A múlt pénteken talált három robbanószerkezet közül kettőben nem volt hatóanyag, ezeket a városi múzeumnak adták át, a harmadikat pedig elszállították és biztonságos körülmények között felrobbantották. A hétfőn talált szerkezetet szintén elszállították, hogy megsemmisítsék. Kiss Henrik azt mondta: aknakutató műszerrel átnézték a környéket és nem találtak több robbanószerkezetet, ennek ellenére az bárhol előfordulhat. A törzsőrmester hozzátette, hogy 1848-ból származó gránátok ritkán kerülnek elő, sokkal gyakoribbak a világháborús – különösen a második világháborúból származó – robbanószerkezetek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.