5 milliárd eurót utalnak át

Németország 5 milliárd eurót folyósít Görögországnak abból a 12 milliárd euróból, amit július közepéig utalnak át Athénnak a tavaly jóváhagyott 110 milliárd eurós nemzetközi mentőöv részeként – írta keddi számában a Bild című német napilap.

MNO
2011. 07. 05. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euróövezeti országok a 12 milliárd euróból 8,7 milliárd eurót adnak, a többit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyújtja, amiről a napokban dönt a washingtoni székhelyű szervezet.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek szombaton bólintottak rá a hitelrészlet megadására, azután, hogy a görög parlament szerdán és csütörtökön jóváhagyta a kormány újabb takarékossági intézkedéseit.

A 110 milliárd eurós mentőcsomaghoz Németország 28 százalékkal járul hozzá. Németország most azért fizet hozzájárulási arányánál többet, mert korábban ennél kevesebbet folyósított.

Mivel világossá vált, hogy Görögországot a 110 milliárd eurós mentőcsomag nem mentheti meg az államcsődtől, hetek óta tart egy újabb mentőöv előkészítése. Ez a tervek szerint 100 milliárd euró körüli lehet. Az euróövezeti pénzügyminiszterek azt kívánják elérni, hogy ebből 30 milliárdot a magánhitelezők álljanak a lejáró adósság újrahitelezésével.

Amadeu Altafaj, Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője azt mondta, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek július 11-i ülésén előrelépés várható a kérdésben, de még hetekre van szükség ahhoz, hogy tisztázódjon a magánszektor szerepe a mentőcsomagban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.