51 milliárd eurós megtakarítást tervez az ország

Az olasz kormány szerdán 51 milliárd eurós költségvetési megtakarítási tervet ismertetett 2014-ig. Ezen belül a jóléti kiadásokból 17 milliárd eurónyit terveznek lefaragni.

MNO
2011. 07. 06. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giulio Tremonti olasz gazdasági miniszter elmondta: a megszorító intézkedésekkel az idén 2 milliárd euróval, jövőre 6 milliárd euróval, 2013–2014-ben pedig 43 milliárd euróval csökkentik a költségvetési hiányt. A cél az, hogy egyensúlyba kerüljön a költségvetés 2014-ben.

A jóléti kiadások csökkentése 2013-ban kezdődik, akkor a bevezetésre kerülő intézkedésektől 2 milliárd euró, a rákövetkező évben további 15 milliárd euró megtakarítást vár az olasz kormány.

Az idei évre 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol az olasz kormány a tavalyi 4,6 százalékos deficit után. Ez kisebb, mint számos más euróövezeti országban, ugyanakkor Olaszország államadóssága rohamosan növekszik: 2007-ben, a válság előtti utolsó évben a hazai össztermék (GDP) 103,6 százalékát tette ki, tavaly pedig már 119 százalékot. Ez a második legmagasabb az euróövezetben Görögország után.

A Moody’s hitelminősítő a közelmúltban felülvizsgálat alá helyezte Olaszország adósosztályzatát 90 napon belüli leminősítés lehetőségével.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.