600 millió nőt kellene megvédeni

Mintegy 600 millió nő él olyan országban, ahol a családon belüli erőszak nem számít bűncselekménynek – derült ki az ENSZ nemrég megalapított, nők jogaival foglalkozó ügynökségének szerdán közzétett jelentéséből.

MNO
2011. 07. 06. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az „ENSZ Nők” által készített felmérés rámutatott arra is, hogy a világ dolgozó nőinek több mint fele bizonytalan állással rendelkezik, és gyakran semmilyen munkajogi védelem nem illeti meg. A szervezet jelentése szerint miközben 139 ország alkotmányban rögzíti a nemek közötti egyenlőség elvét, világszerte nők millióit fosztják meg a gazdasági erőforrásokhoz és a közszolgáltatásokhoz való hozzáféréstől.

A jelentős jogszabályi fejlődés ellenére nők milliói életükben legalább egyszer erőszak áldozatává válnak – olvasható a szervezet elsőéves riportjában. A nők helyzetét vizsgáló 169 oldalas dokumentum szerint mindössze 28 olyan ország létezik, ahol a nők aránya a parlamenti képviselők között eléri a 30 százalékot. Az „ENSZ Nők” ügynökség 2011 januárjában kezdte meg működését, elnöke a volt chilei államfő, Michelle Bachelet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.