76-ra csökkentették a szörnyű tragédia áldozatainak számát

A norvég rendőrség 93-ról 76-ra csökkentette hétfőn a múlt pénteki oslói robbantás és lövöldözés halálos áldozatainak számát az Utoya szigeti információgyűjtés nehézségeire hivatkozva.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799375" target="_blank"><strong>• Ő hajtotta végre a merényleteket, de tagadta bűnösségét + Kép</strong></a>

MNO
2011. 07. 25. 15:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ifjúsági gyűlést ért támadás esetében a korábbi 86-os adatot 68-ra változtatták, a kormányzati negyedben a robbanásban meghaltakét 7-ről 8-ra emelték – közölte hétfőn délután Oystein Maeland rendőrségi illetékes.

A számbeli különbséget azzal magyarázta, hogy a rendőrök és a mentők a túlélők megsegítésére és a helyszín biztosítására összpontosították a figyelmüket.

Azóta az összes holttestet elszállították a szigetről, és ez tette lehetővé a pontosabb adat megállapítását. A veszteséglista azonban még bővülhet – figyelmeztetett –, mert még folyik a kutatás esetleges további áldozatok után.

Egy másik rendőrségi forrás nem volt hajlandó „teljes mértékben” kizárni, hogy a tettesnek, Anders Behring Breiviknek voltak cinkostársai, mert a hétfői kihallgatása során „szervezetünk két további sejtjét” emlegette. „Nem lehet teljesen kizárni, hogy mások is benne voltak az eseményekben” – mondta egy sajtótájékoztatón Christian Hatlo rendőrségi jogtanácsos.

Norvég kérés a csehekhez

Norvégia hivatalosan felkérte Csehországot, vizsgálja ki, mit csinált Anders Behring Breivik, a norvégiai gyilkosságok gyanúsítottja tavaly Prágában – közölték hétfőn a cseh fővárosban Breivik az interneten közzétett naplója szerint tavaly augusztus végén és szeptember elején hat napot töltött Prágában, ahol fegyvereket akart beszerezni. A norvég hatóságok most azt szeretnék megtudni, hogy Breivik létesített-e kapcsolatot a cseh szélsőségesekkel vagy fegyverkereskedőkkel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.