Kémügy: Kövér nem sietné el a titkosítás feloldását

Már csak 29 évet kell várni arra, hogy megismerhessük a kémbotrány részleteit. Ezt az ügy egyik gyanúsítottjának, Szilvásy Györgynek az ügyvédje mondta a Magyar Nemzetnek, miután védencét pénteken a katonai ügyészség ismét kihallgatta. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, Vadai Ágnes az adatvédelmi biztoshoz fordult az államtitokká minősítés miatt. Kövér László volt titkosszolgálati miniszter viszont azt nyilatkozta a Hír Televízió Kontraszt című műsorának, hogy nem kellene elsietni a kémügy titkosításának feloldását.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797516" target="_blank"><strong>• Újra kihallgatták Szilvásyt, ügyvédje a titkosítás feloldását kéri + Videó</strong></a>

MNO
2011. 07. 16. 17:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk információi szerint ahhoz, hogy a kémbotrány részleteit megismerhessük, mégsem kell 80 évet várni, azokat már 2040-ben nyilvánosságra hozhatják. Ezt a kémkedésre való felbujtással gyanúsított Szilvási György ügyvédje nyilatkozta a lapnak, aki megerősítette azt is, hogy az adatvédelmi ombudsmannál kezdeményezte a titkosítás felülvizsgálatát.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke már hétfő óta nem hajlandó nyilatkozni az ügyben a Hír Televíziónak. Közleménye szerint azonban Vadai Ágnes is feloldaná a titkosítást. Ezért levelet írt a belügyminiszternek és a külügyminiszternek, amelyben arról érdeklődik, hogy elrendeltek-e bármilyen vizsgálatot az irányításuk alá tartozó titkosszolgálatoknál.

Kövér: Nem kellene elsietni a minősítés feloldását

Gulyás Gergely, a Nemzetbiztonsági Bizottság fideszes alelnöke viszont óvatosságra int a kémügy titkosításának megszüntetésével kapcsolatban, szerinte ugyanis annak káros külpolitikai következményei is lehetnek. Hasonlóan nyilatkozott Kövér László házelnök is a Hír TV Kontraszt című műsorának, a volt titkosszolgálati miniszter szerint nem kellene elsietni a minősítés feloldását. „Azoknak a felelőssége eldönteni, hogy mi képez valóban államtitkot, akik az ügyet kezelik. Jelen pillanatban azt gondolom, hogy az ügyészségnél van ez a lehetőség, illetve a titokgazda, az talán a belügyminiszter, de az ő helyében én sem kapkodnék azzal, hogy nyilvánosságra hozzam ezeket az ügyeket” – fogalmazta meg Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Pintér Sándor belügyminiszter a pénteki Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, nem a felügyelete alatt álló Alkotmányvédelmi Hivataltól és a Nemzeti Védelmi Szolgálattól függ a titkosítás, hanem az ügyben nyomozó katonai ügyészség munkatársai határozzák meg, hogy mi kerülhet nyilvánosságra.

Feltáró vallomást tett Földesi-Szabó László

Közben feltáró vallomást tett adócsalási ügyében Földesi-Szabó László, az Egymásért Alapítvány volt kuratóriumi elnöke, akinek – sajtóértesülések szerint – köze lehetett ahhoz, hogy a Gyurcsány-kormány volt miniszterét és az NBH korábbi vezetőit meggyanúsították. Ügyvédje a Hír TV-nek azt mondta: Földesi-Szabó legújabb vallomását is titkosította a nyomozóhatóság. „Ez egy államtitok lett, és innentől kezdve erről az eljárásról sem tudok beszámolni egyáltalán, úgyhogy csak csatlakozni tudok a korábbi kollégákhoz, akik szintén a titokra hivatkozva e tekintetben nem tudtak nyilatkozatot adni” – szögezte le Berényi András, Földesi-Szabó László védője.

A katonai ügyészség, ahogy korábban is, sem a titkosítás, sem a kémügy részleteit nem kommentálja.

A Kövér Lászlóval készült interjút vasárnap este 8-kor láthatják a Hír Televízió Kontraszt című műsorában.

(HírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.