A bajok ellenére is jelentős eredményeket ért el a honvédség

Hamarosan megnyitják az ország egyetlen katonai középiskoláját Debrecenben – mondta Hende Csaba az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén a fővárosban. A honvédelmi miniszter beszámolójában arról is beszélt, a honvédség rossz anyagi helyzete az ország védelmét is veszélyezteti. <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795201" target="_blank"><br /><strong>• „Nem kell önkormányzati rendőrség, nem kell csendőrség” </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795188" target="_blank"><strong>• A PPP-szerződések kiváltása az ország elemi érdeke</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795211" target="_blank"><strong>• Megkezdődött a kiemelt nyári élelmiszer-biztonsági ellenőrzés </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795206" target="_blank"><strong>• A cél, hogy a fogyasztói jogok mélyebben beépüljenek</strong></a>

MNO
2011. 07. 05. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter elmondta: jelenleg nincs olyan középiskola, amely ilyen képzést kínálna Magyarországon; ezt a hiányt kívánták pótolni a debreceni intézmény megnyitásával, illetve újranyitásával. A kormányváltás óta eltelt egy év eredményeiről és a tervekről szóló beszámolójában a tárcavezető hangsúlyozta: a honvédségnek rendkívül nehéz anyagi helyzetben kellett helytállnia; az éves költségvetésben rögzített mintegy 275 milliárd forintból csaknem 26 milliárdot zároltak. Az elmúlt évek forráshiányai miatt jelen helyzetben a honvédség nem rendelkezik tartalékokkal, kiürültek a raktárak, a technikai eszközök szinte minden területen az alkalmazhatóságuk végére értek – mondta, hozzátéve: az anyagi helyzet veszélyezteti a honvédség hadrafoghatóságát és az ország védelmét is.

Szólt arról is: jelenleg 3400 ember hiányzik a minisztérium 31 ezer fős összlétszámából (ebbe beletartozik a Honvédelmi Minisztérium, annak cégei, a nemzetvédelmi egyetem, a honvédség és a katonai titkosszolgálatok állománya is). Az eredmények között a miniszter megemlítette, hogy sikerült elindítani az önkéntes tartalékos rendszert, amelyben már kétezren szolgálnak. Ez egyébként a korábbi rendszerhez képest mintegy 1,5 milliárd forintos megtakarítást jelent a tárcának, ahogy jelentős összeget spórolnak azon is, hogy jelenleg nem 40 külső ügyvédi iroda végzi a minisztérium jogi képviseletét, hanem saját maga látja el ezt a feladatot – fűzte hozzá.

Hende Csaba szerint sikerült visszaszorítani a korrupciót a tárcánál; eddig 46 esetben tettek feljelentést ilyen ügyekben, és a folyamat még nem zárult le. „Nincs választásom (…) feljelentési kötelezettségem van, akkor is, ha nagyon nem jó a nyilvánosság elé kerülni az ilyen ügyekkel” – hangsúlyozta. Az átvilágítás során fellelt kétes ügyekben minden esetben megpróbálják megtéríttetni az anyagi kárt – mondta a miniszter. A jövőre nézve azt közölte, hogy 2012. január 1-jétől hatályba léphet az új honvédségi törvény, illetve a tervek szerint az új életpályamodell is, és addigra alakítanák ki az önkéntes tartalékos rendszerhez köthető, a munkáltatókat megcélzó kompenzációs rendszert is.

Hende Csaba szerint 2012-re kialakítják az új közszolgálati egyetem struktúráját, átalakítják a katona-egészségügyi rendszert és folytatják a 3D-s radarrendszer kiépítését.

Iváncsik Imre, a bizottság szocialista alelnöke azt kérdezte a minisztertől, hogy mennyi olyan ember lehet, aki visszatér a nyugdíjból a közszolgálatba, de erre a kérdésre nem tudott pontosan válaszolni a miniszter. Az alelnök egy másik kérdésére elmondta, hogy az ország elmaradt a NATO-nak tett fejlesztési ígéretekkel, emiatt most újra kell gondolni a tízéves fejlesztési tervet, és „ebben semmi olyat nem vállalunk, amit ne tudnánk megvalósítani” – tette hozzá Hende Csaba.

Simon Miklósnak, a Fidesz és Korondi Miklósnak, a Jobbik képviselőjének kérdéseire válaszolva a miniszter kiemelte, hogy a jövőben leginkább az országvédelmi képességek fejlesztésére koncentrálnak, s ezt követi a missziós képességek erősítése. Egyébként a missziókkal és ezen belül az afganisztáni külszolgálattal összefüggő kérdésekre azt a választ adta, hogy a NATO menetrendje szerint 2014-re kell olyan helyzetbe hozni a helyi katonai és rendőri erőket, hogy át tudják venni az ország védelmét és a belső béke fenntartását. „A kiképzők eredményessége a hazafelé szóló jegy Afganisztánból” – fogalmazott, hozzáfűzve: a kivonulás csak akkor kezdődhet meg, ha a kitűzött célok teljesülnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.