A béketárgyalások megkezdését javasolták Líbiának

A béketárgyalások haladéktalan megkezdését javasolta a szemben álló líbiai feleknek a malabói csúcsértekezletén az Afrikai Unió (AU); a líbiai lázadók üdvözölték a javaslatot. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/794706"><strong>• Növelték a támadások intenzitását, a siker még várat magára</strong></a>

MNO
2011. 07. 02. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Malabóban pénteken véget ért csúcstalálkozón – ahol a Moammer Kadhafi nevével fémjelzett tripoli vezetés és a lázadók Átmeneti Nemzeti Tanácsa is képviseltette magát – „hivatalos javaslatot tettek a feleknek egy, a politikai megoldást szolgáló keretmegállapodás” megkötésére – közölte az AU a weboldalára szombaton feltett nyilatkozatban.

A keretmegállapodás, amelynek tervezetét a Dél-afrikai Köztársaság, Kongó, Mali, Uganda és Mauritánia alkotta közvetítői csoport dolgozta ki, mindenekelőtt a fegyveres konfliktus lezárását szorgalmazza, és egy olyan folyamat megkezdését indítványozza, amely megfelel a líbiai nép demokrácia iránti törvényes óhajának.

A tárgyalások hamarosan megkezdődhetnének a szervezet székhelyén, az etiópiai Addisz-Abebában. A nyilatkozat ugyanakkor nyitva hagyja azt a kérdést, hogy milyen szerepet játszhat Líbia jövőjében az észak-afrikai országot évtizedek óta irányító Kadhafi.

A lázadók üdvözölték az AU javaslatát, úgy értelmezve azt, hogy „Kadhafi nem juthat további szerephez Líbia jövőjének meghatározásában” – mondta még a csúcstalálkozó helyszínén Manszúr Szaif an-Naszr, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács franciaországi összekötője.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.