A bíróság kivezettette a sorozatosan közbekiabáló Mladicsot + Képek

Megjelent hágai bírái előtt hétfői tárgyalásán, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken Ratko Mladics, a boszniai szerbek népirtással és más bűnökkel vádolt volt főparancsnoka. Mladics ismét nem nyilatkozott bűnösségéről, a bírák ezt a bűnösség tagadásának tekintik.

MNO
2011. 07. 04. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghallgatás előtt a vádlott védőitől olyan jelzések érkeztek, hogy nem kíván jelen lenni a tárgyaláson. Az eljárást vezető Alphons Orie bíró azt is elmondta, hogy a törvényszék szakértői szerint jelenleg Mladics egészségi állapota lehetővé teszi, hogy részt vegyen a tárgyaláson. Néhány nappal ezelőtt Mladics visszavonta hozzájárulását ahhoz, hogy a törvényszék betekinthessen korábbi egészségügyi aktáiba – tette hozzá a bíró. A vádlott előzőleg maga nyilatkozott úgy, hogy súlyos beteg, így elfogása után – kivizsgálás céljából – átmenetileg a scheveningeni börtön kórházában helyezték el.



A hágai eljárás később félbeszakadt, miután az engedély nélkül sorozatosan közbekiabáló Mladicsot a bíróság kivezettette a teremből. A bírák és a vádlott ugyanis nem jutottak egyetértésre Mladics védelmének képviseletéről.



Bírái a történteket a szabályok szerint úgy értelmezték, hogy nem tartja magát felelősnek a vádpontokban, köztük a Srebrenicában és más településeken elkövetett népirtásokban és Szarajevó ostromában, továbbá polgári személyek üldözése, gyilkosság, kitelepítés, embertelen cselekedetek, túszejtés, fosztogatás vádjában.

A 69 éves volt főparancsnok ragaszkodott ahhoz, hogy belgrádi ügyvédje jelen legyen a hétfői tárgyaláson, míg a bírák egy másik – kijelölt – védő részvételét engedélyezték. Mladics azzal vádolta a hangos tiltakozásai nyomán őt sorozatosan rendreutasító bírókat, hogy „lélegzethez sem hagyják jutni”. Az eljárást vezető Alphons Orie bíró ezt követően adott utasítást a vádlott kivezetésére.



(Fotók: Reuters)

Már az is kisebbfajta meglepetésnek számított egyébként, hogy Mladics egyáltalán megjelent bírái előtt a hágai tárgyaláson. A meghallgatás előtt ugyanis védőitől olyan jelzések érkeztek, hogy bojkottálni fogja a tárgyalást.

Mladics, akit 16 év bujkálás után május végén tartóztattak le a Vajdaságban, már egy hónappal ezelőtti első meghallgatásán is megtagadta, hogy bűnösségéről nyilatkozzon. A volt boszniai szerb főparancsnok az egykori Jugoszlávia szétszakadását követő, legalább 130 ezer halálos áldozattal járó boszniai háború egyik főbűnöse az immár szintén a törvényszék őrizetében lévő politikai vezető, Radovan Karadzsics mellett.

Mladics korábban azt hangoztatta, hogy tevékenységével csak saját népét és hazáját igyekezett védeni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.