A bűncselekmények skálája a csalástól a hűtlen kezelésig terjed

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. a bank, illetve a vagyonkezelt intézmények átvilágítása után számos esetben polgári jogi, illetve büntetőjogi eljárást kezdeményezett, mert különféle bűncselekmények gyanúja merült fel, amelyeknek skálája a csalástól és a sikkasztástól a hűtlen kezelésig terjed – jelentette be a bank elnök-vezérigazgatója kedden.

MNO
2011. 07. 05. 12:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baranyay László kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az MFB tavaly több mint 40 társaságban szerzett tulajdonosi jogosultságokat. Az átvilágítások célja a társaságok jogi, gazdasági, szakmai, informatikai helyzetének áttekintése, a jogszerűtlenségek felszámolása, illetve az intézmények hatékony működtetéséhez szükséges intézkedések megtétele volt.

Az átvilágítást a bank, illetve a társaságok által megbízott szakértők végezték. A jelentéseket az MFB által kinevezett felügyelőbizottságok megtárgyalták, intézkedési terveket dolgoztak ki, súlyos esetekben büntetőjogászt vontak be az ügybe.

Hét cégnél, 21 ügyben született feljelentés, további öt cégnél, 12 ügyben pedig jelenleg is tart még a vizsgálat. Vannak nyomozati, illetve ügyészségi szakban, valamint már bíróság előtt lévő ügyek is. Baranyay szerint nem biztos, hogy ez lesz a végső szám. Az MFB ezenkívül néhány hitelügyletnél kormányzati vizsgálatot javasolt. Hogy a perérték összesen mennyi lesz, még nem tudni, az ügyletek között 20 milliós csalás és 600 millió forintos hűtlen kezelés is megtalálható. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy alaptalanul senkit ne hozzanak hírbe, annak azonban, aki bűnt követ el, a felelősséget vállalnia kell.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.