A dán rendező Oscar-díjas alkotása kapta a békedíjat

Susanne Bier dán rendező Egy jobb világ című Oscar-díjas alkotása kapta a 29. müncheni filmfesztiválon a német film békedíját, különdíjjal ismerték el a palesztin–izraeli megbékélést segítő Cinema Dzsenin nevű projektet, az életműdíjat pedig Maximilian Schell vehette át. <br /><br />

MNO
2011. 07. 01. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cinema Dzsenint Frank-Walter Steinmeier, Németország korábbi külügyminisztere, a szociáldemokrata párt jelenlegi frakcióvezetője méltatta a bajor városban csütörtök este. Marcus Vetter projektje tragikus eseményből gyökerezik: 2005-ben izraeli katonák lelőttek egy palesztin kisfiút. Apja felajánlotta szerveit, öt gyerek – köztük izraeliek – életét mentve meg. Vetter dokumentumfilmben dolgozta fel a történetet. Akkor merült fel az ötlet, hogy építsenek újjá egy régi mozit a ciszjordániai Dzsenin városában, ezzel segítve a palesztinok és az izraeliek közötti megbékélést. A rendező a lelőtt kisfiú apjával hívta életre a Cinema Dzsenin nevű egyesületet.

A zsűri mesterműként méltatta Susanna Bier rendező Bernhard Wicki nevét viselő díjjal, a német film békedíjával kitüntetett munkáját, dicsérte elegáns történetvezetéséért és lenyűgöző képeiért. A dán rendezőnő drámája erőteljesen és időtlenül mesél szeretetről, bosszúról, igazságról és törékenységről két fiú barátságán keresztül – emelte ki a zsűri.

Bernhard Wicki-életműdíjjal tüntették ki Maximilan Schellt, a fiatal tehetségek közül pedig Yasemin Samderelit, az Almanya – Wilkommen in Deutschland (Isten hozott Németországban) és Maggie Perent, a Die Farbe des Ozeans (Az óceán színe) című filmek rendezőit ismerték el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.