A demográfiai problémák már a középiskolákat is elérték

Körülbelül egy középiskolányi diákkal, azaz hatszáz tanulóval van kevesebb a debreceni középfokú oktatási intézményekben, mint az ideális, így az ősszel „át kell nézni” a rendszer ezen szegmensét – közölte Somogyi Béla (Fidesz) alpolgármester hétfőn sajtótájékoztatón a városban.

MNO
2011. 07. 04. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus elmondta: a 10-15 éve folyamatosan romló demográfiai helyzet – amely miatt az elmúlt időszakban is több általános iskolát vontak össze vagy szüntettek meg – már a középiskolákat is elérte.

A középfokú oktatással kapcsolatban kitért a kollégiumok helyzetére is, mondván, a tanulók után járó normatíva már csak a diákszállók működtetésének 60-70 százalékát fedezi. Súlyosbítja a helyzetet az is, hogy a kollégiumok kihasználtsága egyes helyeken már csak 70-80 százalékos. Az önkormányzatnak azért is kell több helyről kivonulnia, mert a városi kollégiumi helyek közül sokat olyanok vesznek igénybe, akik egyházi vagy alapítványi iskolába járnak, így a város „mások helyett fizet” – fűzte hozzá.

Somogyi Béla az MTI kérdésére válaszolva közölte: a csökkenő gyerekszám a gimnáziumokban kevésbé érzékelhető, a helyzet inkább a szakképző intézetekben, szakiskolákban romlott. A csökkenő diákszámot érintő felvetés kapcsán hozzáfűzte: a rendszernek a megváltozott viszonyok miatt szükséges átalakításában benne van az is, hogy intézményeket vonnak össze.

Felhívta a figyelmet, hogy az új közoktatási és szakképzési törvény végleges változatának ismerete nélkül nem lehet megválaszolni azt, hogy milyen lépések lesznek szükségesek, de „valószínűleg szűkíteni kell majd a kapacitást”.

Az önkormányzat a tavasszal döntött három általános iskola átszervezéséről és bizonyos kötelező feladatok más intézményekbe való kiszervezéséről is. Két iskolát más intézményekkel vontak össze, egyet megszüntettek. Somogyi Béla elmondása szerint ezeket a lépéseket is a csökkenő gyerekszám indokolta, de az ebből következő dologi jellegű megtakarítás százmillió forintos nagyságrendű.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.