A fájdalomért is megfizet a cég

A saját lakhelyen kívül töltött minden egyes hónapért 100 ezer jen, azaz 225 ezer forintnak megfelelő összegű kártérítést fizet a fukusimai nukleáris katasztrófa minden érintettjének a Tepco japán vállalat.

MNO
2011. 07. 06. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaieda Banri japán gazdasági és ipari miniszter a Kyodo hírügynökség jelentése szerint kedden közölte, hogy a megsérült reaktorokat üzemeltető cég ezzel a lépéssel a kitelepítetteknek okozott lelki szenvedést akarja ellensúlyozni. Mint mondta, a szóban forgó összegre az a mintegy 160 ezer japán számíthat, akinek az atomerőmű 30 kilométeres körzetét teljesen vagy átmenetileg el kellett hagynia.

A Tepco összesen 48 milliárd jenre (108 milliárd forint) becsüli az újabb kártérítés összköltségét. A vállalat előzőleg háztartásonként 1 millió jent (2,25 millió forint) fizetett a márciusi földrengés és szökőár nyomán Fukusimában kialakult nukleáris válság károsultjainak. A Japán északkeleti partvidékét 600 kilométer hosszan letaroló természeti katasztrófa után közel négy hónappal még mindig tízezrek laknak átmeneti szálláshelyeken.

Az elemi csapás okozta lelki szenvedés azóta valamelyest már enyhült: sokan egész otthonosan berendezkedtek, és nem is vágynak a kormány által biztosított, előre gyártott elemekből készült házakba. A japán vöröskereszt pszichoszociális programjának egyik koordinátora, Toshiharu Makisima elmondta, hogy az embereknek az események feldolgozásában és a trauma kiheverésében rengeteget segít az, hogy a bajtársakkal együtt vannak. Mint hangsúlyozta, a menedéket nyújtó központokban emellett igyekeznek rendszert teremteni az ott tartózkodók életében, mindenkinek napi háromszori étkezést biztosítanak, a családok pedig kartonpapírból kialakított válaszfalakkal még bensőséges környezetet is tudnak maguknak teremteni.

„Az emberek ugyan még mindig szomorúságot éreznek a szívükben,de most már legalább tudnak nevetni is” – mondta egy menekültközpont vezetője, aki szerint érezhetően javult a hangulat március óta. Minamisanrikuban az egyik szálláshelyként szolgáló középiskola igazgatóhelyettese, Toshiko Kanno ugyanakkor arról beszélt, mennyivel nehezebb a szülők nélkül maradt gyermekek helyzete. „A gyerekek mindennap kinéznek az ablakon, és látják az óceánt. Még mindig nem tudják megszokni az utórengéseket, és mikor viharos a tenger, attól rettegnek, hogy újabb cunami jön” – mondta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.