A fedélzetre léptek az izraeli kommandósok

Az izraeli haditengerészet kommandósai kedden hatalmukba kerítették azt a francia jachtot, amely megpróbálta a Gázai övezet előtti vizeken áttörni az izraeli blokádot.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798140" target="_blank"><strong>• Az izraeliek megállították a Méltóságot</strong></a>

MNO
2011. 07. 19. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt megelőzően négy hadihajó fogta közre a Dignité/Al-Karama (Méltóság) nevű jachtot, amelyen 16 palesztinbarát aktivista tartózkodik. Az izraeli hatóságok figyelmeztették a jacht utasait, hogy ha nem engedelmeskednek, el fogják foglalni a hajót. A kommandósok nem ütköztek ellenállásba, egy izraeli katonai szóvivő közlése szerint az akció simán zajlott le.

A jacht Gázába tartott, tiltakozásul a palesztinok lakta terület izraeli zárlata ellen. Az izraeli hatóságok felszólították, hogy változtasson útirányt, és fusson be Asdód dél-izraeli kikötőbe. A Dignité/Al-Karama utasai nem engedelmeskedtek az állítólag többször is elhangzó felszólításnak, ezért Benni Ganc izraeli vezérkari főnök kiadta a parancsot a hajó feltartóztatására. Az izraeli hadsereg közleménye szerint elkerülhetetlenné vált a jacht elfogása, amelyet Asdódba kísérnek.

A francia hajó vasárnap futott ki a török partoknál fekvő apró görög szigetről, Kasztelorizóról. A fedélzetén francia, kanadai, svéd, görög állampolgárok és a Háárec izraeli napilap, valamint a katari al-Dzsazíra hírtévé újságírói tartózkodnak. Hivatalos úti célja az egyiptomi Alexandria volt, valójában azonban a szervezők közlése szerint a Gázai övezetbe akart eljutni, hogy megtörje az izraeli blokádot.

Tavaly kilenc török palesztinbarát aktivista meghalt, miután izraeli katonák elfoglalták egy Gázába tartó török segélyhajó fedélzetét. Izrael akkor figyelmeztetett, hogy a jövőben meghiúsítanak az izraeli blokád feltörését célzó minden kísérletet. Az izraeli hatóságok attól tartanak, hogy segélyszállítmányok címén voltaképpen fegyvereket juttatnak el a Gázát uraló Hamász palesztin radikális szervezetnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.