A férfiak is szívják, mégis a nők sántítanak tőle

A dohányzás egyik súlyos következménye, az alsó végtagi érszűkület gyakran akár mindkét láb elvesztéséhez vezethet. Egy új amerikai vizsgálat azt igazolta, hogy a betegség nőkben korábban jelentkezik, mint férfiakban.

MNO
2011. 07. 08. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A betegség kezdetén a lábszárban csak erős megterhelésre, futásra jelentkezik a fájdalom, később ez mind kisebb mozgásra megjelenik, a beteg sántikálni kezd, ha gyalogol, majd megállva a panasz egy idő után megszűnik.

Az amerikai Women’s Health Study a nők szív- és érrendszeri betegségeit tanulmányozza több évtizede. A kutatásban több mint negyvenezer, önként jelentkező nő vesz részt. A tanulmányban 45 évesnél idősebb egészséges nőket vizsgálnak részletesen, többek között az életmódjukat, a táplálkozásukat. Aruna D. Pradhan és munkacsoportja 39 825 nő csaknem 13 évnyi vizsgálati eredményeiről számolt be. A nőket a dohányzási szokások szerint a soha nem dohányzók, a cigarettáról leszokottak, a napi 15 cigarettánál kevesebbet, illetve annál többet fogyasztók csoportjaiba sorolták, és ezeket az érszűkület kialakulásának adataival vetették össze.

Az erős dohányosok között az alsó végtagi érszűkület többszörösére növekedett a nem dohányzókhoz képest. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a cigarettázást abbahagyó nők közül is lényegesen többen tapasztalták a tüneteket, mint a nemdohányzók körében. A kutatók rámutattak, hogy emiatt a fiatal lányok cigarettázásra rászokását kell a lehető leghatékonyabban megelőzni. A tanulmányt az Annals of Internal Medicine közölte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.