A fiatalok hadilábon állnak a számokkal

A portugál Expresso szerint a jövő nemzedék egyre kevésbé ura anyanyelvének, és hadilábon áll a számokkal is. A hondurasi Proceso portálja is közölte a hírt, hogy már a karib-tengeri partokon is megjelentek a kokainszállító tengeralattjárók. A portugál médiumokban tudatták az érintettekkel és a közvéleménnyel: ezentúl nincs több haver az intézményekben.

2011. 07. 14. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

expresso.clix.pt – Portugália

A lap vezetősége arra volt kíváncsi, hogyan végződik az Európai Uniót sújtó államadósság-válság. A megkérdezettek többsége – 63 százaléka – úgy látja, hogy az EU nem képes sikeresen kezelni a válságot. Az olasz és a spanyol államkötvények hozamemelkedései kapcsán közel fele-fele arányban oszlik meg a két véglet: 45 százalék úgy véli, hogy kedvezőtlenül fognak hatni Portugáliára, de 42 százalék éppen ellenkezőleg, hasznosnak látja a külső nyomást. A túlnyomó többség elkerülhetetlennek tartja a görög és portugál adósság átütemezését (45 százalék). Arra a kérdésre, hogy csődbe megy-e Portugália, a 0-tól ötig terjedő skálán 2,9 pontos eredményt szavaztak az olvasók. A 0 véglet szerint lehetetlen, az ötös szám pedig biztosra veszi a csődöt.

A másik téma sem szívderítő, mert a kilencedik évfolyamba járók egyharmada megbukott a matekvizsgán. Egyébként 2009 óta folyamatosan romlanak az eredmények portugál anyanyelvből és matematikából is.

proceso.hn – Honduras

A hírportál közölte Marlon Pascua védelmi miniszter bejelentését, amely szerint a tengerparttól 16 mérföldre az őrhajók felfedezték és elfogták az összesen öt tonna kokaint szállító tengeralattjáró öttagú legénységét. A „matrózoknak” sikerült elsüllyeszteniük a tengeralattjárót, a flotta búvárjai pedig most a rakomány kimentésén, illetve a hajó kiemelésén dolgoznak. A tárcavezető elmondta a sajtónak, hogy azért okozott meglepetést a tengeralattjáró megjelenése, mert eddig úgy tudták, hogy kisebb repülőgépekkel folyt a „szállítás”, jobban mondva a csempészet.

expresso.clix.pt, dn.pt, jn.pt, cmjornal.xl.pt, diario.iol.pt. – Portugália

A jobboldali kormány vezetője bejelentette pártjának, hogy nincs több haver az intézményekben és a kormányokban, a teljesítmény és az érdem számít. „Nem ismételhetjük meg a múlt hibáit”, és közölte, hogy kormányát is ezen szempont szerint állította össze. Tárcavezetőinek és segítőiknek, az államtitkároknak is megtiltotta, hogy a tudomása nélkül nevezzenek ki bárkit fontos vagy kevésbé fontos posztra. „Ez nem a párt iránti bizalmatlanság, hanem az a bizalom, amit a párt közvetíthet a lakosság felé” – hangsúlyozta Pedro Passos Coelho.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.