A finnek semmit nem adnak biztosíték nélkül

Finnország garanciákat akar bármilyen új euróövezeti mentőcsomagban való részvételért cserébe, és azt szorgalmazza, hogy a magánbankok vállaljanak nagyobb részt a mentőakciók terheiből – jelentette ki kedden a pénzügyminiszter.

MNO
2011. 07. 05. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Korlátozni akarjuk Finnország kötelezettségvállalását. Az új kormány elődjéhez képest keményebb álláspontot képvisel a válságba került országok megsegítését illetően” – mondta Jutta Urpilainen egy televíziós interjúban.

A pénzügyminiszter szerint a garancia azt jelenthetné például, hogy részesedést kapnának a mentőcsomagban résztvevők egy olyan vállalatban, amely az eladósodott ország vagyontárgyait menedzseli.

Finnországban azóta állnak hozzá ilyen kritikusan az euróövezeti ügyekhez, amióta az eurószkeptikusok előretörtek a májusi parlamenti választásokon: az Igaz Finnek pártja, amely a szavazatok 19 százalékát megszerezve harmadik helyen végzett, erőteljesen ellenzi további mentőcsomagok elfogadását. Ugyanakkor Finnország az egyetlen euróövezeti tagország, ahol nem csupán a kormány, hanem a törvényhozás hozzájárulása is szükséges a hitelcsomagokban való részvételhez.

Legutóbb a portugál segélycsomag elfogadásakor volt vita, de végül a parlament jóváhagyta Finnország részvételét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.