A gyomorbaktérium jelenti a megoldást?

Az allergia egyre inkább terjed az ipari országokban, többek közt az asztma is. A WHO adatai szerint a világszerte több mint 250 millió embert érintő krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) nagy részét is allergia okozza. Egyes allergológusok a jelenség fő okát a túlzott higiéniában látják, amelynek következtében az immunrendszer nem fejlődik ki rendesen a gyermekkor során.

MNO
2011. 07. 05. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zürichi Egyetem kutatói most bebizonyították, hogy az asztma terjedése valószínűleg a Helicobacter pylori gyomorbaktérium célzott irtásával függ össze. Anne Müller immunológus és kollégái a Journal of Clinical Investigation című szaklapban mutatták be eredményeiket.

Világszerte feltehetően az emberek mintegy fele fertőzött H. pylorival, bár a betegség gyakran tünet nélküli lefolyású. Bizonyos feltételek fennállásakor azonban a baktérium gyomorfekélyt vagy akár gyomorrákot is kiválthat. Ezért gyakran még akkor is antibiotikummal irtják, ha a betegnek nincsenek panaszai. Müller és csapatának felfedezése szerint azonban ez nem túl jó ötlet.

A kutatók egereket fertőztek meg H. pylorival, majd később erős allergéneknek tették kik őket. Az allergének azoknál az egereknél, amelyek már párnapos korukban megfertőződtek a baktériummal, nem, vagy csak csekély mértékben váltottak ki asztmás rohamot. A mindössze felnőttkorban megfertőzött egerek jóval gyengébb védelemben részesültek – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A korai fertőzés az úgynevezett szabályozó T-sejtek feldúsulásához vezet, amelyek döntő szerepet játszanak az asztma elnyomásában – írták a kutatók. Bizonyításképp ilyen T-sejteket juttattak be nem fertőzött egerekbe, mire azok védettséget kaptak az asztmával szemben. A kutatók néhány rezisztens egérnél ugyanakkor antibiotikummal elpusztították a gyomorbaktériumot, aminek következményeképp azok elvesztették asztmaallergénekkel szembeni ellenálló képességüket.

Az allergiás asztma terjedése az ipari államokban tehát az antibiotikumok széles körű használatával és a szervezeten belüli mikroorganizmusok abból adódó pusztulásával hozható összefüggésbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.