A halálos ítéletek végrehajtása miatt kritizálják Minszket

Az emberi jogok betartásán őrködő Európai Tanács felszólította csütörtökön Fehéroroszországot, hogy állítsa le a halálos ítéletek végrehajtását, miután előző nap kivégeztek két elítéltet.

MNO
2011. 07. 21. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismételten felszólítjuk a fehérorosz hatóságokat, hogy azonnal szüntessék be a halálos ítéletek alkalmazását – hangoztatta egy közleményben Thorbjörn Jagland, a páneurópai szervezet főtitkára.

Belorusszia az egyetlen európai állam, ahol a halálos ítéleteket végre is hajtják, és ugyancsak az egyetlen, amely az Európa Tanácsnak nem tagállama. Szerdán két embert lőttek agyon, miután a bíróság háromszoros gyilkosságban találta bűnösnek őket.

„Fehéroroszország önkéntes elszigetelődése, a békés tüntetők zaklatása, az ellenzéki politikusok bebörtönzése és ezek az újabb kivégzések azt bizonyítják, hogy a belorusz hatóságoknak nem áll szándékában teljesíteni népük törekvését arra, hogy az európai család teljes jogú tagja legyen” – írta Jagland főtitkár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.