A harmincak közé akarnak kerülni

Egységes kistérségi vízközmű-szolgáltató jött létre azzal, hogy pénteken a Mosonmagyaróvár térségét ellátó Aqua Szolgáltató Kft. átvette a felső-szigetközi Szig-Víz Nonprofit Kft. üzemeltetési területét – hangzott el az erről szóló megállapodás aláírása után tartott sajtótájékoztatón pénteken.

MNO
2011. 07. 01. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leitner László, az Aqua Kft. ügyvezetője elmondta: a vízközmű törvénykoncepció alapján mintegy harminc társaság maradhat talpon a jövőben, cégük azonban az ellátottak száma alapján csak negyvenedik a listán; az önállóság megtartása érdekében döntöttek a náluk kisebb céggel való összefogás mellett.

Az Aqua mintegy ötven-, a Szig-Víz körülbelül tizenháromezer embert szolgál ki, de január elsejétől újabb öt település csatlakozhat a rendszerhez, ami mintegy nyolcezer további felhasználót jelenthet – közölte, hozzátéve, ezt követően már csak három falu marad a kistérségben, amely a Pannon-Víz szolgáltatását veszi igénybe, ajánlatot azonban már ezeknek is tettek. Közlése szerint az évi 1,3 milliárdos árbevétellel számoló társaság „jelenleg kistérségben gondolkodik”, majd a vízközműtörvény és a kapcsolódó végrehajtási szabályok ismeretében döntik el, tesznek-e kísérletet további települések bevonására.

A konstrukció lényege, hogy az Aqua Szolgáltató Kft. bővíti működési területét oly módon, hogy a cégen belül létrejön egy Szigetközi Üzemmérnökség, belső önálló elszámolási egységként. A területet eddig ellátó Szig-Víz Kft.-ben lévő működtető vagyont és az apportált víziközmű vagyont az Aqua bérli, és a Szig-Víz Kft. ugyanilyen értékben rendel meg az Aquától fejlesztési és rekonstrukciós munkákat. Az önkormányzatoknál lévő vagyont az Aqua vagyonkezelésbe veszi, ehhez viszont a tizenegy településnek egyenként százezer forintos névértékű üzletrészt kell szereznie a társaságban. (Ezzel együtt is csupán kisebbségi tulajdonos lesz Dunaremete, Lipót, Püski, Halászi, Kimle, Máriakálnok, Darnózseli, Kisbodak, Ásványráró, Hédervár és Károlyháza.)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.