A jó vesét távolították el, kirúgták az igazgatót

Daganatos veséje helyett az egészségeset távolították el az egyik betegnek a varsói onkológiai centrumban, amelynek igazgatóját azonnali hatállyal felmentette az egészségügyiminiszter-helyettes.

MNO
2011. 07. 26. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fatális tévedés múlt hétfőn történt, de csak több mint egy hét múlva, kedden adott róla hírt a lengyel sajtó. A műtétet követő napon, kedden derült ki, hogy a kioperált vese egészséges, nincs rajta daganat.

Szerdán lemondott Andrzej Cichocki, a sebészeti osztály osztályvezető főorvosa. Közölte, hogy felelősséget érez a történtekért, mert a műtét előtt nem ellenőrizték a beteg teljes dokumentációját – írta a Gazeta Wyborcza című napilap. A műtétet végző sebészt szabadságolták. A főorvos szerint tapasztalt sebészről van szó. A beteg kilétét nem hozták nyilvánosságra. Azt remélik, hogy sikerül eltávolítani a daganatot megmaradt veséjéről, és nem lesz szükség veseátültetésre.

A varsói onkológiai centrumban évente 1500 műtétet végeznek, és eddig nem követtek el ilyen hibát. Az osztályvezető főorvos szerint a betegek értékelik az itteni munkát, jelenleg 130-an várnak műtétre, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban 12 sebészeti ágyat megszüntettek. Az intézmény az egészségügyi minisztérium fennhatósága alá tartozik.

Csütörtökön Andrzej Wlodarczyk miniszterhelyettes felmondott a centrum igazgatójának, Maciej Krzakowski professzornak. A felmondás okaként több hiányosságot jelölt meg, köztük az intézmény romló pénzügyi helyzetét, szervezési problémákat, a szükséges létszámcsökkentés elmaradását.

A kórház arra számít, hogy nagy összegű kártérítést kell fizetnie a tévedésért a betegnek. Ha ezt a biztosítás nem fedezi, kénytelen lesz a tartalékokhoz nyúlni.

A tárca közölte, hogy szakértői csoportot állít fel, amelynek feladata lesz a kórház szerkezetátalakítása. Elbocsátások is lesznek, mert a tárca szerint a kórház indokolatlanul sok, 2700 alkalmazottat foglalkoztat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.