A Kétágú templom védelmét kérik

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöksége a kolozsvári Kétágú templom védelmét kéri, s felszólította Kelemen Hunor kulturális minisztert, hogy vegye elejét a magyar épített örökség „további károsításának”.

MNO
2011. 07. 27. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tőkés László vezette civil szervezet elnökségének az MTI bukaresti irodájához szerdán eljuttatott közleménye felidézi, hogy a Kolozsvár központjában lévő templom mögötti területen a Kolozs megyei tanfelügyelőség új székhelyét kezdték el építeni. Tették ezt annak ellenére, hogy a tervet a regionális műemlékvédelmi bizottság elutasította, mivel egyrészt zöldövezetet számolnak fel az új építkezéssel, ami ellenkezik a zöldövezetek védelmét szabályozó romániai törvényekkel, de az új épület miatt a Kétágú templom távlati képe is csorbul.

Az új épület magassága az általános városrendészeti terv mellé rendelt helyi szabályzatot sem tartja tiszteletben. A tanfelügyelőség azonban mégis elkezdhette az építkezést július elején, miután a román kulturális minisztérium hatáskörébe tartozó országos műemlékvédelmi bizottság felülbírálta a regionális szakhatóságot, és kibocsátotta az építkezéshez szükséges engedélyt.

A templom mögötti telek – ahol elkezdődött az építkezés – a román oktatási minisztérium tulajdonában van. A telket az Erdélyi Református Egyházközség adományozta 1964-ben a román államnak, de az akkori viszonyokat ismerve ez inkább kikényszerített adományozás volt. Az egyházközség romániai bíróságokon elvesztette a telek visszaszerzésért indított pereket, az ügy jelenleg a strasbourgi bíróságon van, ami azonban nem akadályozza az építtetőt abban, hogy elkezdje a vitatott telken az építkezési munkálatokat.

Az EMNT szerint megengedhetetlen, hogy a kolozsvári Alsóvári Református Egyházközség klasszicista stílusban épült, reprezentatív temploma „balkáni rombolásnak” essen áldozatul. A Szabadság című kolozsvári napilap ugyanakkor szerdán arról számolt be, hogy régészeti kutatások miatt ideiglenesen leállították az építkezést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.