A kisebbségi kérdésben van csak nézetkülönbség a két ország között

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök szerint Szlovákia és Magyarország között lényegében csak a kisebbségekhez való viszony kérdésében van probléma.

MNO
2011. 07. 18. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mi a probléma a magyar és a szlovák fél között? Ha az Európai Unióban, NATO-ban, V4-ben való gazdasági és külpolitikai vonzatú együttműködésről beszélünk, úgy tűnik, nincsenek nagyobb problémáink. Problémát jelent viszont az egyik és a másik állam nemzeti kisebbségekhez való viszonya” – jelentette ki Gasparovic hétfőn, amikor az Aktualne.sk szlovák hírportál olvasóinak kérdéseire válaszolt.

„Magyarország a külföldön élő kisebbségeihez fűződő viszonyt a kollektív jogok alapján építi, amelyeknek ma a világban, s ezzel az Európai Unióban is, nincs támogatója. Szlovákia az állampolgárnak mint egyénnek a szabadságára építi filozófiáját. Logikus, hogy ha a polgár szabad, s ha rendelkezik a polgárjogok listájába foglalt összes joggal, a kollektíva nem lehet a pozitív megkülönböztetés helyzetében” – magyarázta a szlovák álláspontot az elnök. Leszögezte: „Az a magyar elképzelés, hogy gondoskodniuk kell egy idegen államban élő kisebbségük tagjairól, téves, és nem helyettesítheti annak az államnak a törődését, amelyben a kisebbség él, mert minden állam maga gondoskodik saját polgárairól, még ha más nemzetiséghez tartoznak is.”

Az elnök azt állította, hogy „Szlovákia teljes felelősséggel” gondoskodik nemzeti kisebbségeiről. Rámutatott, hogy a szlovákiai magyaroknak az óvodától az egyetemig anyanyelvű iskoláik, saját újságjaik, könyvkiadóik, színházaik, népi együtteseik vannak. „Meggyőződésem, amikor a nemzeti kisebbségek képviselőivel találkozom, soha nem hallom tőlük azt, hogy jogaik meg lennének kurtítva” – jelentette ki Gasparovic. Hozzátette: másrészt, ha a kisebbségek nem akarnak olyan helyzetbe kerülni, amelyben nem mindig egyenjogúak, akkor bírniuk kell a szlovák nyelvet.

Ez azonban már nem annak az államnak a problémája, amelyben élnek, s „nem probléma nálunk, ahol az alkotmány kimondja, hogy az államnak biztosítania kell azokat a feltételeket, amelyek a kisebbségek tagjainak lehetővé teszik, hogy elsajátítsák az állam nyelvét. Ez a Szlovák Köztársaság alkotmányának 34. cikke. Ebben a cikkben azonban az is benne van, hogy nem alakulhat ki olyan helyzet, amelyben a többségi nemzet tagja számára kedvezőtlen helyzetbe kerülne”.

Gasparovic úgy vélte: a kisebbségi kérdés olyan probléma, amelyet gyakran azért vesznek elő politikusok, hogy eltakarják sikertelenségüket. A dolog azért is probléma, mert „gyakran kedvezőtlen hatással van Magyarországhoz fűződő kapcsolatainkra, és úgy gondolom, hogy a lakosság körében is aggodalmat vált ki”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.