A kormány később folytatja a tárgyalást Gaskóékkal + Képriport

A Munka törvénykönyve módosításáról, a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjról, illetve az országos érdekegyeztetési rendszer átalakításáról tárgyalt öt szakszervezet és a kormány delegációja hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztériumban.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/794914" target="_blank"><strong>• A kormány megkezdte az egyeztetést a szakszervezetekkel</strong></a>

MNO
2011. 07. 04. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanácskozáson nem született megállapodás, de a tárgyalást követően Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár és Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a munkavállalói oldal képviseletében újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az egyeztetést a későbbiekben folytatják.

Az egyeztetésen a kormány intézkedései ellen korábban sztrájkot hirdető Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ), a Liga Szakszervezetek, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete vesz részt.

Rugalmasabbá tennék a foglalkoztatást

Czomba Sándor a találkozót követően újságíróknak hangsúlyozta: világosan látni kell, hogy az ország nehéz helyzetben van, egyszerre kell az államadósságot csökkenteni és a foglalkoztatás bővülését hozó gazdasági növekedést beindítani. A kormány célja ennek érdekében – többi között – a foglalkoztatás rugalmassá tétele, amely munkahelyeket őrizhet meg, illetve újakat teremthet. Az államtitkár arról tájékoztatott, hogy a Munka törvénykönyve átfogó módosítását ez év őszén terjesztik a törvényhozás elé, előtte – a nyár folyamán – érdemi tárgyalásokat folytatnak az érintettekkel.

A korkedvezményes és korengedményes nyugdíjazásról Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy a tárgyalásokat minél szélesebb körben próbálják lefolytatni a következő időszakban. Az államtitkár elmondta, hogy a munka világát érintő lényeges kérdések megtárgyalását az új érdekegyeztető rendszerben, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban képzelik el, de megvizsgálják a szakszervezeti felvetést is, és vélhetőleg a nem túl távoli jövőben visszatérnek ezekre a kérdésekre.

Maradtak vitatott pontok

Gaskó István hangsúlyozta, hogy a sztrájkot hirdető szakszervezetek követeléseit a hétfői egyeztetésen végig tárgyalták, még maradtak vitatott pontok, a tárgyalások eredményes lezárásában érdekeltek. Reményt keltőnek nevezte a Liga elnöke, hogy a kormány a Munka törvénykönyve átfogó módosítása előtt szélesíti a tárgyalásba bevonandó munkavállalói képviseletek körét. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, remélik, hogy amíg a tárgyalások nem zárulnak le, addig a kormány nem tesz újabb indítványokat a Munka törvénykönyve módosítására, a nyugdíjrendszer átalakítására.

Gaskó István véleménye szerint a tárgyaló felek álláspontja legtávolabb a tripartit érdekegyeztetés fenntartásában volt. Úgy látják, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács létrejöttével hiány keletkezik a versenyszférában a munka világát érintő háromoldalú egyeztetésre. Gaskó István kitért arra is, hogy Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) végigjárta ugyanazt a jogi eljárást a sztrájk előtti egyeztetés kezdeményezésben, mint a hétfői tárgyaláson részt vett munkavállalói képviseletek. Abban állapodtak meg, ha a kormány „felleli” a MOSZ és a VSZ egyeztetés kezdeményezésére vonatkozó dokumentumait, akkor ők is csatlakozhatnak a sztrájk előtti tárgyalásokhoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.